Schrijf je in voor de nieuwbrief

Brusseprijs gewonnen door Marcel van Engelen

Marcel van Engelen heeft de M.J. Brusseprijs 2014, de prijs voor het beste journalistieke boek, gewonnen. Dit heeft de jury zojuist bekend gemaakt. Van Engelen ontvangt de M.J. Brusseprijs 2014 voor Het kasteel van Elmina. In het Spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika (De Bezige Bij).
Volgens het juryrapport gaat de M.J. Brusseprijs naar een boek: ‘…waarin engagement, nauwkeurigheid, moed en relativeringsvermogen samenkomen. Naar een boek dat gaat over de concrete pijnlijke geschiedenis van de slavenhandel die het heden kleurt maar die niet op het conto van één historische partij kan worden geschreven. Naar een boek dat de mentaliteitsgeschiedenis rondom slavernij vanuit verschillende perspectieven onthult en verheldert.’
Het boek werd gekozen uit 145 inzendingen. De overige genomineerden waren:

  • Kees Kooman – Eerlijk over later (Bertram + de Leeuw)
  • Ariejan Korteweg – Surplace (De Geus)
  • Fokke Obbema – China en Europa (AtlasContact)
  • Eva Vriend – Het nieuwe land (Balans)

Een eervolle vermelding is er voor Surplace van Ariejan Korteweg: ‘Surplace is volgens de jury als correspondentenboek een modelboek, een zowel compositorisch als analytisch ijzersterke beschouwing waarmee de auteur zijn eigen correspondentschap met terugwerkende kracht van een nieuwe dimensie voorziet.’
De prijs is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873-1941) die tientallen jaren dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere De Telegraaf en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn stukken werden in boekvorm gebundeld.
De M.J. Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden. De jury bestond dit jaar uit Hubert Smeets (voorzitter), Carla Joosten en Beatrijs Ritsema.
Lira Correspondentenprijs
Vandaag is ook de Lira Correspondentenprijs uitgereikt. Winnaar Koert Lindijer, correspondent in Oost-Afrika voor onder meer NRC Handelsblad en NOS Radio 1, ontving een oorkonde en geldbedrag van € 5.000. Op 21 maart werd al bekendgemaakt dat Lindijer de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent had gewonnen.
De jury van de Lira Correspondentenprijs 2014 – Birgit Donker (voorzitter), Wio Joustra en Djoeke Veeninga – had eerder uit 34 inzendingen de volgende zes correspondenten genomineerd:

  • Remco Andersen, standplaats Beiroet (de Volkskrant / Elsevier / De Morgen)
  • Caroline de Gruyter, standplaats Brussel/Wenen (NRC Handelsblad)
  • Koert Lindijer, standplaats Oost-Afrika (NRC Handelsblad)
  • Guus Valk, standplaats Washington (NRC Handelsblad / NRC Next)
  • Fred de Vries, standplaats Zuid-Afrika (Vrij Nederland / De Groene Amsterdammer / Elsevier / de Volkskrant )
  • Marjolein van de Water, standplaats Rio de Janeiro (de Volkskrant / De Morgen)

De prijs is een initiatief van Stichting Lira  en het Fonds Bijzondere Jounalistieke Projecten en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De prijs is vorig jaar uitgereikt aan Bram Vermeulen, standplaats Turkije. Lira en het Fonds BJP willen met deze prijs aandacht vragen voor het belang van goede berichtgeving over het buitenland.