Schrijf je in voor de nieuwbrief

Commissieleden

In de besluitvorming over de voorstellen binnen de Regeling Talentontwikkeling en de Regeling Projectsubsidies laat het Fonds zich adviseren door een poule van adviseurs met ruime ervaring in de (onderzoeks)journalistiek. Iedere vergadering wordt een commissie samengesteld uit de volgende experts:

Youssef Abjij

Bio volgt.

Paulien Bakker

Paulien Bakker studeerde journalistiek en psychologie, en specialiseerde zich in psychische trauma’s en verhalende non-fictie.  Ze was medeoprichter en directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek. Paulien publiceerde in september 2019 haar tweede literaire non-fictieboek, Wat volgt op een vergissing, een Iraakse familiegeschiedenis. Ze schreef daarnaast als freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en Psychologie Magazine, en voor Engelstalige media als Narratively en Al Jazeera English. Als storycoach helpt Paulien andere makers om het emotionele hart van hun verhaal te vinden. 

Ratiba Basir 

Bio volgt.

Sjors van Beek

Sjors van Beek is onderzoeksjournalist bij De Limburger. Tot 2016 werkte hij enkele jaren als freelancer, met name voor de Groene Amsterdammer. Eerder werkte hij voor Binnenlands Bestuur, AD Curaçao en wederom De Limburger (vanaf 1991). Zijn specialisme is de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Sjors won tweemaal een Tegel (2016 voor onderzoek, 2020 voor regio) en werd nog tweemaal genomineerd. Meer informatie vind je  hier en hier.  Sinds april 2019 is hij als commissielid verbonden aan Fonds BJP. 

Kustaw Bessems

Kustaw Bessems is zaterdagcolumnist, podcasthost en verslaggever bij de Volkskrant. In zijn columns en de serie Stuurloos onderzoekt hij hoe het openbaar bestuur beter kan. Bessems werkte eerder bij Trouw en Dagblad de Pers. Hij was onder andere politiek redacteur in Den Haag en chef van een zaterdagkatern. Als oprichter van de crossmediaredactie bij de Volkskrant ontwikkelde hij nieuwe online vertelvormen. Als chef digitaal hield hij zich bezig met onder meer productontwikkeling, online distributie en online marketing. Kustaw publiceerde een aantal boeken, waaronder een zelfhulpboek voor politici. Hij maakte uitstapjes naar de radio en schoof als vaste gast aan bij tv-talkshows. En Kustaw heeft veel ervaring in het begeleiden van talenten en in het verder ontwikkelen van projecten.

Rowan Blijd

Bio volgt.

Paul Brill

De journalistieke loopbaan van  Paul Brill  speelde zich vooral af bij  De  Groene Amsterdammer  en  de Volkskrant. Voor laatstgenoemde krant was hij onder meer correspondent in de Verenigde Staten en adjunct-hoofdredacteur. Tot zijn boekpublicaties behoren  Amerika van  A tot Z  (samen met Janny Groen) en  1600 Pennsylvania Avenue. Paul Brill was vele jaren bestuurslid van het Fonds BJP en begeleidde als voorzitter van de Interim Raad van Toezicht de recente overgang naar een nieuw bestuursmodel. 

Jaap Cohen

Jaap Cohen verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis en publiceert daarover in uiteenlopende boeken en bladen. Voorheen was hij verbonden aan het NIOD, waar hij onderzoek deed naar de geschiedenis van Portugese Joden in Nederland, de onderduik van Anne Frank en de val van Srebrenica. Hij publiceerde onder meer De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familie-geschiedenis (Querido). Nu werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh. (Foto: Julie Blik)

 

Sanne Derks

Sanne Derks is een freelance documentaire-fotograaf en National Geographic Explorer uit Arnhem, Nederland. Ze werkt voornamelijk aan zelf-geïnitieerde fotoprojecten in Latijns-Amerika over weerbaarheid ten aanzien van klimaatverandering, water- woon- en mensenrechten. Haar werk wordt internationaal gepubliceerd in media als The New York Times, The  Guardian, El País en Al Jazeera. Ze werd genomineerd voor het 6×6 Global Talent Program van World Press Photo en won met haar project  Manifiesto  del  Agua  een derde prijs bij de Zilveren Camera en de EAW National  Geographic Award. 

Elma Drayer

Elma Drayer begon haar journalistieke loopbaan in 1985 bij weekblad Vrij Nederland, dat ze in 2001 verruilde voor dagblad Trouw. Sinds 2015 schrijft ze columns en boekrecensies voor de Volkskrant en is daarnaast onder meer actief als schrijftrainer. Ook maakte ze lange tijd deel uit van het bestuur van het Fonds BJP. Voor haar boek Witte schuld ontving ze in 2020 de PrinsjesBoekenprijs. Een biografie over vertaler en uitgever Alice van Nahuys (1894-1967) is in voorbereiding.

 

Claire van Dyck  

Claire van Dyck is journalist bij De Limburger. Ze is nieuwsdienstverslaggever, schrijft vooral over veiligheid en criminaliteit. Daarvoor werkte ze onder meer als onderzoeksjournalist. Ze onderzocht onder meer radicalisering in Limburg, samen met collega Johan van de Beek. Dat leidde tot de publicatie van het boek Sultan en de lokroep van de jihad, in 2018 genomineerd voor de Brusseprijs. Claire is sinds 2018 lid van de adviescommissie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. (Foto: Rob Oostwegel)

Kaj van Ek

Kaj van Ek is in 1998 afgestudeerd aan School voor Journalistiek in Utrecht.  Van 1998 tot 2000 werkte zij als beeldredacteur bij Het Parool (PS vd Week). In 2000 ging ze naar het Volkskrant Magazine waar zij 17 jaar heeft gewerkt. De eerste vijf jaar deed zij de beeldredactie van Het Volkskrant Magazine en na vijf jaar kreeg zij de gelegenheid om in de nieuwskrant een plek te creëren voor eigenzinnige beeldmakers. Dit deed zij in zowel de nieuwskrant en de voorpagina als in ‘speciale bijlagen’ in de krant. Naast haar werk bij de krant zat zij vijf jaar in de jury van de Zilveren Camera en was zij eindexamencommissielid van de Fotoacademie Amsterdam. 

Malika El Ayadi 

Bio volgt.

 

 

 

 

 

Rasit Elibol

Rasit Elibol is sinds 2017 redacteur van De Groene Amsterdammer. Hij kreeg voor zijn werk verschillende onderscheidingen, waaronder de Haagse Persprijs (voorheen de Jan Paul Bresser Prijs) voor een reportage over ondermijning in de Weimarstraat en de European Press Prize (runner-up) voor een essay over het opzeggen van zijn Turkse nationaliteit. In 2023 werd hij uitgeroepen tot Meesterverteller door de stichting Verhalende Journalistiek voor een stuk dat hij schreef over armoede. Namens de Groene stelde hij De nieuwe koloniale leeslijst samen, een essaybundel over klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antilliaanse letteren.

 

Joost Engelberts

Bio volgt.

 

 

 

 

 

Karlijn Goossen

Karlijn Goossen is journalist, docent en onderzoeker. Ze is adjunct-hoofdredacteur Mens & Cultuur (journalistiek en radio) bij de EO. Naast haar werk is Karlijn als freelance adviseur, onderzoeker, journalist en moderator betrokken bij onder meer de NVJ, Fonds BJP, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Dutch Media Week. Ze krijgt energie van het werken met (jonge) professionals, studenten en mediaorganisaties, en zet zich graag in om hen te ondersteunen zich te ontwikkelen als vakbekwame, innovatieve en betrokken journalisten en redacties. In haar werk als journalistiek leidinggevende, onderzoeker en strateeg draagt ze bij aan het cultiveren van een professionele leer- en reflectiecultuur voor journalisten in Nederland. Rode draad bij dit alles: liefde, voor het journalistieke vak, een innovatieve mindset en een leven lang leren.

Bas Haan

Bas Haan is onderzoeksjournalist en auteur.  Hij werkte tijdens en na zijn opleiding maatschappijgeschiedenis als rechtbankverslaggever en vanaf 2000 bij de Publieke Omroep, voor achtereenvolgens Netwerk, Nova en Nieuwsuur. Sinds 2022 werkt hij bij NRC. Hij won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Over zijn reportages over de Deventer moordzaak schreef hij een truecrime-bestseller die onlangs werd verfilmd als De Veroordeling. Voor zijn boek De rekening voor Rutte, over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij De Loep en in 2018 de Brusseprijs. In 2021 schreef hij zijn fictiedebuut, de thriller Lenoir.  

Sander Heijne 

Bio volgt.

 

 

 

 

 

Nina Jansen

Nina Jansen is journalist bij de NOS. Daar maakt ze voornamelijk onderzoeksverhalen over en voor middelbare scholieren, voor NOS Stories: het platform op Instagram, TikTok en YouTube dat zich richt op jongeren tussen 12 en 20 jaar oud. Verhalen die ze daar maakte, gingen onder andere over het lerarentekort, de Hot Girl Summer en needle spiking. Vanaf januari 2023 zit ze op de gecombineerde onderzoeksredactie van NOS Nieuws en Nieuwsuur (NTR/NOS). Vóór de NOS werkte Nina o.a. als online verslaggever bij Editie NL, maakte ze een documentaire in Vietnam en een online serie bij Nieuwsuur.

Winny de Jong

Datajournalist Winny de Jong (1988) werkt bij NRC. Ze is een originele denker op het gebied van data-gedreven journalistiek. Haar presentaties en trainingen hebben velen op het pad van datageletterdheid en datajournalistiek gebracht. Tegelijkertijd gelooft Winny dat alles wat er echt toe doet in een verhaal, in de journalistiek en in het leven in het algemeen niet in een dataset past. Ze denkt ook dat het leven geen pizza is. Daarom maakte ze open online cursussen zoals Python for journalists, om zowel kennis als plezier te delen en vermenigvuldigen. Winny publiceert ook een populaire, wekelijkse e-mailnieuwsbrief over alles wat met datajournalistiek te maken heeft, ddj.news.

Marc Josten

Marc Josten (1961) is hoofdredacteur van omroep HUMAN. Eerder was hij hoofdredacteur van Reporter en redacteur van het weekblad Vrij Nederland. Marc Josten is jurist en bestuurskundige en publiceert voor diverse media over de kernwaarden van de journalistiek. Als gastdocent is hij verbonden aan de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam (UVA), de masteropleiding Publieksgeschiedenis aan de UVA en de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij is media-analist voor regionale omroep L1 en voor het mediaforum van het programma Spraakmakers op NPORadio1. Ook is hij lid van de Raad voor de Journalistiek.

Wendy Kennedy

Wendy Kennedy is journalist bij Omrop Fryslân. Vanaf 2007 is ze werkzaam bij deze regionale omroep. In het begin met name als algemeen verslaggever en de afgelopen jaren heeft ze zich gespecialiseerd in cultuur. Cultureel gezien is er de afgelopen jaren veel gebeurd in Friesland, mede als gevolg van dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad van Europa was. Ze heeft dit op de voet gevolgd. Wendy is afgestudeerd aan de Master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen richting geschreven pers. Na deze studie heeft ze bij de Leeuwarder Courant gewerkt, waarna ze de radio- en televisiewereld in rolde. Wel is ze altijd naast haar baan bij Omrop Fryslân actief gebleven met schrijven. Als freelancer schrijft ze langere artikelen, het liefst diepte-interviews.

Margalith Kleijwegt

Margalith Kleijwegt werkte jaren voor het weekblad Vrij Nederland en publiceert tegenwoordig in De Groene Amsterdammer over onderwijs, opvoeding en diversiteit. Ze schreef ook een aantal boeken over deze thema’s zoals  Onzichtbare ouders, de buurt van Mohammed B, Sofia, verhaal van een verboden liefde, en Familie is alles.  In 2021 verscheen van haar hand  Verdriet en Boterkoek, hoe de oorlog is verdwenen, waarin ze haar eigen familiegeschiedenis beschrijft.  

Wubby Luyendijk 

Bio volgt.

 

 

 

 

 

Yvet Maassen

Yvet is een journalist uit Enschede en is sinds 2021 verslaggever bij de Twentsche Courant Tubantia. Ze volgt daar onder andere de gemeente Rijssen-Holten. Yvet begon haar loopbaan in Hilversum bij de KRO-NCRV, was redacteur bij het Npo Radio 1 programma Fris, deed research voor de docu ‘Na de Klap: Enschede’ en was redactie-assistent bij Spraakmakers. Tot 2021 werkte ze als redacteur bij het het NTR programma Hilversum Uit, waarmee ze locatie-uitzendingen maakte door heel Nederland.

 

Ratna Mahabier

Bio volgt.

Mario Miskovic

Bio volgt.

Elvira van Noort

Elvira van Noort deed de Master in Journalism & Media Studies op de Rhodes University in Grahamstown, Zuid-Afrika.  Op dit moment is ze coördinator, honourscoach en Study Abroadofficer op de School voor Journalistiek in Utrecht.  Voorheen gaf zij als docent les in fact-checking en journalistieke research. Ze heeft twaalf jaar als freelancejournalist en mediatrainer gewerkt in zuidelijk Afrika.

 

Martha Riemsma

Martha Riemsma heeft een warm hart voor de regionale journalistiek. Ze was acht jaar hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia (DPG Media). Na haar studie Toegepaste Communicatiewetenschap, werkte Martha bij verschillende regionale kranten waaronder De Haagsche Courant en was zij als innovatiemanager verantwoordelijk voor innovatie en digitalisering van de regionale dagbladtitels van uitgever Wegener. Na acht jaar hoofdredacteurschap richtte ze ‘The Art of Conversation’ op werkt ze als zelfstandige in de media als dagvoorzitter, programmamaker, podcastmaker en adviseur in mediazaken. Ze is sinds 2023 voorzitter van het bestuur van de Tegel en lid van de commissie van het Fonds BJP.

 

Paul Ruigrok

Paul Ruigrok studeerde geschiedenis en werkte tijdens zijn studie bij het plaatselijke huis-aan-huis blad. Hij stapte over naar het Utrechts Nieuwsblad en was daarna redacteur bij onder andere Spijkers met Koppen, OVT, Buitenhof en Lopende Zaken. Sinds 2000 is hij programmamaker bij Andere Tijden. Hij werkte daar ook mee aan diverse geschiedenisseries. In 2022 maakte hij samen met Maartje van der Kamp de podcast Het Geheim van Wijsman.

 

Marianne Slegers

Marianne Slegers studeerde Nederlands en Journalistiek in Groningen en deed daarna nog een master Internationale Politiek in Leuven. Sinds 2008 werkte en woonde ze in Brussel, eerst als journalist en later als persvoorlichter. Sinds 2017 is ze wederom actief als journalist, onder meer voor Het Financieele Dagblad, Trouw en Politico Europe.

 

 

Bas van Sluis

Bas van Sluis (1982) is algemeen verslaggever bij Dagblad van het Noorden, met sinds 2021 speciale aandacht voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen en Noord-Drenthe. Hij ontving tweemaal De Tegel (categorie onderzoek en categorie verslaggeving) en werd daarnaast tweemaal genomineerd voor deze onderscheiding. In 2023 won hij samen met vijf collega’s De Loep. Voor DvhN maakte Bas van Sluis onder meer reportages over de gesloten Covid-afdeling van een ziekenhuis, het brandwondencentrum en over het leven op straat als zwerver. Daarvoor werkte hij als parlementair verslaggever in Den Haag. Hij studeerde af aan de School voor Journalistiek in Zwolle.

Laura Stek

Bio volgt.

Hans Steketee

Hans Steketee studeerde Nederlands in Utrecht en werd na een periode als freelance-journalist (de Volkskrant, NRC, Vrij Nederland) redacteur van NRC Handelsblad, waar hij begon bij de kunstredactie. Sindsdien was hij onder meer correspondent in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, adjunct-hoofdredacteur en opinieredacteur. Nu is hij als verslaggever verbonden aan de Weekend-editie. Hans publiceerde Europese reisverhalen (Landschap achter het oog), een boek over de Britten als eilandvolk (Eiland tussen de oren) en literaire non-fictie over een noodlottig verlopen zeilavontuur op de Noordzee (De Warnow). Zijn reflecties op land en water zijn te vinden in zijn blog Figuren in een landschap.

Sanne Terlingen

Sanne Terlingen is initiatiefnemer en onderzoeksjournalist bij Lost in Europe, een cross-border netwerk van onderzoeksjournalisten dat uitzoekt hoe het mogelijk is dat duizenden vluchtelingenkinderen van de radar verdwijnen na aankomst in Europa. Ze is gespecialiseerd in migratie en georganiseerd seksueel geweld. Eerder werkte ze voor onderzoeksprogramma Argos (VPRO/HUMAN), OneWorld en als freelance journalist vanuit verschillende landen in Afrika. Ze kreeg verschillende prijzen voor haar werk, waaronder De Tegel, de Loep, een Mercur, de Lira Scherpenzeelprijs en een IJ4EU-award. Ook is ze Ochberg Fellow bij het Dart Center for Journalism and Trauma van Columbia University.

Misha Wessel
Misha Wessel is documentairemaker en onderzoeksjournalist. In 2013 introduceerde zij een nieuwe traditie van politieke biografieën voor de publieke omroep; het premiersportret. Samen met Thomas Blom regisseerde ze de documentaire ‘Het geheim van Lubbers’, in 2015 gevolgd door het tweeluik ‘De strijd van Kok’. Ze maakte voor de VPRO ‘De wetten van Cees Priem’ over ploegleider Cees Priem en de Tour dopage van 1998, een documentaire die genomineerd werd voor de journalistieke prijs De Tegel. Ook het interview met dopingarts Peter Janssen, dat ze voor de Volkskrant schreef, werd voor De Tegel genomineerd. Haar laatste film ‘The hunt for Gaddafi’s billions’, -een coproductie van VPRO en BBC – is in meer dan veertig landen uitgezonden. De documentaire werd bekroond met een Emmy-nominatie en een Rockie-award.