Schrijf je in voor de nieuwbrief

Regeling Jong Talent

Via het Jong Talent-programma kunnen trainees, met steun van het Fonds BJP, één tot twee jaar begeleid aan de slag als onderzoeksjournalist; daarnaast nemen ze deel aan een door het Fonds georganiseerd scholingsprogramma. 

Vanaf januari 2024 zal weer een nieuwe lichting van dertien trainees van start gaan op verschillende redacties verspreid over het land. De vacatures staan open tot en met 16 oktober 2023. Neem hier een kijkje. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Regeling Jong Talent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Waarom deze regeling?
De Regeling Jong Talent is onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van het Fonds BJP, dat tot doel heeft om de positie van onderzoeksjournalisten zowel landelijk als regionaal structureel verstevigen. Dat gebeurt door een samenhangend pakket van projectsubsidies, expertisebevordering en traineeplekken in de Regeling Talentontwikkeling. De regeling is mogelijk dankzij de gelden die het ministerie van OCW beschikbaar heeft gesteld voor onderzoeksjournalistiek.

Voor wie is de Regeling Jong Talent?
De Regeling Jong Talent is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Het Fonds stelt als eis dat de kandidaten die in dienst treden bij de betrokken mediapartijen maximaal drie jaar zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke opleiding, of maximaal drie jaar actief zijn in de journalistiek en relevante publicaties kunnen overleggen. De trainee beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift. Benieuwd naar de ervaringen van trainees? Lees dan hier het interview met trainee Halima Salat Barre en begeleider Ludo Hekman, een van de oprichters van Lighthouse Reports. Of lees hier hoe het Bram Koster verging bij RTV Drenthe met begeleiding van coach en eindredacteur Mariëlle Nieuwenhuis.

Welke media stellen een traineeplek beschikbaar?

In september 2019 is de eerste lichting trainees aan de slag gegaan. Op 1 januari 2023 begon de vijfde lichting trainees met een training-on-the-job voor een periode van minstens een jaar op de volgende redacties: AD Regio, Binnenlands Bestuur, De Gooi- en Eemlander, De Groene Amsterdammer, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, De Volkskrant, EenVandaag, Lighthouse Reports, Noordhollands Dagblad/Dagblad voor West-Friesland, One World, Pointer Radio, Quote, Trouw en Vrij Nederland.

Er zijn inmiddels circa 55 trainees aan de slag (geweest) op de volgende redacties: Argos, AT5,  De Balie Live Journalism, Binnenlands Bestuur, Brabants DagbladDagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, EenVandaagEindhovens Dagblad, Het Financieele Dagblad, Follow the Money, Hart van Nederland, De Groene AmsterdammerThe Investigative Desk, KRO-NCRV (kernteam journalistiek), Leidsch/Haarlems Dagblad, Lighthouse Reports, De LimburgerMedialogicaMedisch Contact, Nederlands Dagblad, Noordhollands DagbladNRC HandelsbladNU.nl, Omroep Brabant, Omrop Fryslân, Omroep Gelderland, Het Parool, Pointer (KRO-NCRV), RTL Nieuws, RTV Drenthe, RTV Oost, Small Stream Media, TubantiaTrouwde Volkskrant en Vrij Nederland.

De werkwijze
In overleg met het Fonds stellen de mediapartijen elk een vacature open op Villamedia en op hun eigen platform. Op de website van het Fonds en via social media wordt daaraan aandacht gegeven. Vanaf dat moment kunnen journalisten die aan de criteria voldoen solliciteren. Het is mogelijk om op meerdere vacatures te reageren. Wie wordt aangenomen, krijgt een (full-time) contract als onderzoeksjournalist voor zeker een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met een jaar. Het honorarium is dat van een beginnend journalist volgens de geldende cao-normen. De kandidaat treedt in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij het betreffende medium. Het Fonds BJP ziet erop toe dat de kandidaten minimaal voldoen aan de algemene criteria van de regeling en organiseert meerdere scholingsdagen per jaar voor de trainees, waarvoor de werkgever ze vrijstelt.

Een traineeplek beschikbaar stellen op je redactie?
Vanaf januari 2024 zullen weer nieuwe trainees van start gaan. Kijk hier welke redacties er deze lichting een traineeplek beschikbaar stellen.

Zou jouw redactie graag een trainee willen begeleiden in zijn of haar beginnende carrière als onderzoeksjournalist? In het voorjaar van 2024 zullen we landelijke, regionale en lokale redacties die voor minstens een jaar een traineeplek beschikbaar te stellen op hun (onderzoeks)redactie weer van harte uitnodigen om zich bij ons te melden.  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd onze social media in de gaten om die oproep niet te missen. 

Na ontvangst van de aanmelding, maken we een afspraak om kennis te maken en de voorwaarden en verwachtingen te bespreken. Het Fonds BJP selecteert vervolgens de deelnemende media, waarna de vacatures voor de trainees naar buiten gebracht worden. De redacties zijn zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van de kandidaten.

Het is van belang dat media die in aanmerking willen komen voor de subsidieregeling een professionele onderzoeksomgeving en begeleiding kunnen bieden aan beginnende onderzoeksjournalisten. Ook dienen media de trainees de ruimte te geven om deel te nemen aan het scholingsprogramma.

Vragen?
Mail naar talentontwikkeling@fondsbjp.nl.