Schrijf je in voor de nieuwbrief

Margriet Brandsma juryvoorzitter Lira Correspondentenprijs 2015

Journalist en voormalig Duitslandcorrespondent voor het NOS-journaal Margriet Brandsma wordt juryvoorzitter van de Lira Correspondentenprijs 2015, de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014. De jury bestaat voorts uit Katrien Gottlieb, hoofdredacteur van 360 Magazine, en Peter Brusse, journalist en oud-Engelandcorrespondent voor onder andere de Volkskrant en het NOS-journaal.

Met de prijs willen Stichting Lira en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het belang onderstrepen van goede berichtgeving over het buitenland. De Lira Correspondentenprijs (à € 5.000) wordt in 2015 voor de derde keer uitgereikt. Nieuw is de aanmoedigingsprijs (à € 2.500) voor een jonge freelance buitenlandcorrespondent (geboortejaar 1984 of later).
De Lira Correspondentenprijs werd in 2013 gewonnen door Bram Vermeulen, voor zijn reportages over Turkije voor NRC Handelsblad, het NOS-journaal en de VPRO. Vorig jaar ging de prijs naar Koert Lindijer, correspondent in Oost-Afrika voor NRC Handelsblad en het NOS-journaal.
De prijs geldt voor de complete berichtgeving van een freelance correspondent, maar bij de beoordeling ligt de nadruk op tekst. Kandidaten kunnen zich aanmelden met een overzicht van het in 2014 verrichte werk, ondersteund met maximaal 10 concrete voorbeelden (artikelen, radio- en tv-reportages, overige nieuwsitems). Ook hoofdredacteuren/chefs buitenland kunnen correspondenten aanmelden. De inzendtermijn sluit op 31 januari 2015. Het juryreglement is hier te raadplegen.
De organisatie is in handen van het Fonds BJP. De prijs wordt in het voorjaar van 2015 uitgereikt, tegelijkertijd met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2014.