Schrijf je in voor de nieuwbrief

Website Nieuwe Journalistiek gelanceerd

Hoe veranderen journalistieke start-ups het medialandschap en de journalistiek? Met welke motieven zijn start-ups als The Post Online en De Correspondent opgericht? Wat heb je als journalist aan een drone? En wat is eigenlijk het deep web? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen over het heden en de toekomst van de journalistiek vind je vanaf vandaag op de site van Nieuwe Journalistiek. Op deze site, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, zijn diverse dossiers te lezen over actuele ontwikkelingen in de journalistiek.
Het grootste dossier betreft vijf van de meest bekende en spraakmakende journalistieke start-ups: De Correspondent, Blende, Follow the Money, The Post Online en Jalta. Op Nieuwe Journalistiek zullen deze start-ups twee jaar lang worden gevolgd. De eerste verhalen, over hun ontstaansgeschiedenis, staan vanaf vandaag online. Zo valt te lezen hoe Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth De Correspondent al bedachten toen ze nog bij NRC werkten. En hoe Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping emotionele gesprekken voerden met krantenuitgevers, die bang waren dat Blendle de kranten kapot zou maken.
Daarnaast zijn er dossiers te vinden over andere onderwerpen die ontwikkelingen in de journalistiek betreffen: de opkomst van dronejournalistiek, het deep web, het ontstaan van lezerscoöperaties en het gebruik van verhalende journalistiek. Elk dossier bestaat uit diverse journalistieke producties, zoals achtergrondartikelen, explainers, profielen en interviews met experts. De komende twee jaar zullen de huidige dossiers verder worden aangevuld en worden daarnaast nieuwe dossiers aangelegd.
De technische realisatie van de site van Nieuwe Journalistiek is in handen van internetontwerpbureau Thinkbright. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan een leesbare en mooie, gelaagde presentatie van de onderzoeksdossiers. “Ons uitgangspunt was dat het lezen van de verhalen een prettige ervaring moet zijn”, aldus projectcoördinator Alexander Pleijter. “We hebben er daarom voor gezorgd dat het allemaal mooi oogt, op welk apparaat je de site ook bezoekt.”

Nieuwe projecten

Journalisten die zelf onderzoek willen verrichten naar nieuwe ontwikkelingen in de journalistiek,  kunnen financiering aanvragen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De projecten moeten bij voorkeur leiden tot producties (digitaal of print) die, behalve op www.NieuweJournalistiek.nl, ook elders worden gepubliceerd. De steun wordt verleend in de vorm van een subsidie aan individuele journalisten. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.
De beschikbare gelden zijn afkomstig uit een opgebouwde reserve van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, die speciaal voor dit doel door het ministerie van OCW is vrijgegeven. Tot 2017 is jaarlijks gemiddeld € 50.000 beschikbaar voor projecten in het kader van Nieuwe Journalistiek.

Meer informatie en contact

De coördinatie van Nieuwe Journalistiek is in handen van Alexander Pleijter: a.pleijter@gmail.com of 06-30296989. Nadere informatie is ook te verkrijgen bij Mariëtte Wolf, directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten: fonds@fondsbjp.nl of 020-6386295. Of kijk op de website van Nieuwe Journalistiek.