Schrijf je in voor de nieuwbrief

Nominaties Lira Correspondentenprijs bekend

De jury van de Lira Correspondentenprijs 2015 – de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014 – heeft vijf correspondenten genomineerd. Uit 40 inzendingen koos de jury de volgende kandidaten:

  • Remco Andersen, standplaats Beiroet (de Volkskrant / Elsevier / De Morgen / BNR)
  • Caroline de Gruyter, standplaats Wenen (NRC Handelsblad)
  • Marijn Kruk, div. plaatsen Noord-Afrika (Trouw / De Groene Amsterdammer)
  • Guus Valk, standplaats Washington (NRC Handelsblad)
  • Fred de Vries, standplaats Zuid-Afrika (De Groene Amsterdammer / Knack)

Voor de Lira Aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt aan een correspondent tot 30 jaar, zijn genomineerd:

  • Edward Geelhoed, standplaats Athene (Vrij Nederland / De Groene Amsterdammer NRC Handelsblad)
  • Monique Samuel, div. plaatsen Noord-Afrika en Midden-Oosten (De Correspondent / De Groene Amsterdammer)

De jury bestaat uit Margriet Brandsma (voorzitter), Peter Brusse en Katrien Gottlieb. De prijzen zullen worden uitgereikt op donderdag 4 juni tijdens de Avond van de Bijzondere Journalistiek in de Concertzaal van de Tolhuistuin. De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van € 5.000. De aanmoedigingsprijs bedraagt € 2.500.
De uitreiking van de Lira Correspondentenprijs wordt gecombineerd met de uitreiking van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2014 en met de viering van het 25-jarig jubileum van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij fonds@fondsbjp.nl o.v.v. Lira Correspondentenprijs 2015.
Om de winnende correspondent in de gelegenheid te stellen de uitreiking op 4 juni bij te wonen, wordt de winnaar eerder bekendgemaakt, te weten op donderdagavond 14 mei in de uitzending van VPRO / Bureau Buitenland, tussen 21.00 en 22.00 uur op Radio 1.
Met de prijs willen Stichting Lira en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het belang onderstrepen van goede berichtgeving over het buitenland. De Lira Correspondentenprijs wordt voor de derde keer uitgereikt. De prijs werd in 2013 gewonnen door Bram Vermeulen, voor zijn reportages over Turkije voor NRC Handelsblad, het NOS-journaal en de VPRO. Vorig jaar ging de prijs naar Koert Lindijer, correspondent in Oost-Afrika voor NRC Handelsblad en het NOS-journaal.

Eén reactie op “Nominaties Lira Correspondentenprijs bekend

Reacties zijn gesloten.