Schrijf je in voor de nieuwbrief

Remco Andersen wint Lira Correspondentenprijs

Remco Andersen heeft de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014, de Lira Correspondentenprijs, gewonnen. Dit maakte juryvoorzitter Margriet Brandsma zojuist bekend in VPRO’s Bureau Buitenland op Radio 1.
Remco Andersen (1981) doet vanuit Beiroet verslag van de Arabische wereld en Iran voor de Volkskrant, Elsevier en De Morgen.
Naast Andersen had de jury (Margriet Brandsma, Peter Brusse, Katrien Gottlieb) uit 40 inzendingen de volgende correspondenten genomineerd:

  • Caroline de Gruyter, standplaats Wenen (NRC Handelsblad)
  • Marijn Kruk, div. plaatsen Noord-Afrika (Trouw / De Groene Amsterdammer)
  • Guus Valk, standplaats Washington (NRC Handelsblad)
  • Fred de Vries, standplaats Zuid-Afrika (De Groene Amsterdammer / Knack)

Lira Aanmoedigingsprijs voor Monique Samuel

De Lira Aanmoedigingsprijs voor correspondenten tot 30 jaar, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt,  gaat naar Monique Samuel (1989). Samuel schreef in 2014 reportages over Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor onder andere De Correspondent en De Groene Amsterdammer. De andere genomineerde voor de aanmoedigingsprijs was Edward Geelhoed – standplaats Athene (Vrij Nederland / De Groene Amsterdammer / NRC Handelsblad).
De jury bestaat uit Margriet Brandsma (voorzitter), Peter Brusse en Katrien Gottlieb.
Beide prijzen zullen worden uitgereikt op donderdag 4 juni vanaf 20.00 uur tijdens de Avond van de Bijzondere Journalistiek in de Concertzaal van de Tolhuistuin. De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van € 5.000. De aanmoedigingsprijs bedraagt € 2.500.
De uitreiking van de Lira Correspondentenprijs wordt gecombineerd met de uitreiking van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2014 en met de viering van het 25-jarig jubileum van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij fonds@fondsbjp.nl o.v.v. Lira Correspondentenprijs 2015.
Met de prijs willen Stichting Lira en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het belang onderstrepen van goede berichtgeving over het buitenland. De Lira Correspondentenprijs wordt voor de derde keer uitgereikt. De prijs werd in 2013 gewonnen door Bram Vermeulen, voor zijn reportages over Turkije voor NRC Handelsblad, het NOS-journaal en de VPRO. Vorig jaar ging de prijs naar Koert Lindijer, correspondent in Oost-Afrika voor NRC Handelsblad en het NOS-journaal.
Luister hier de bekendmaking van de winnaars in Bureau Buitenland van 14 mei op Radio 1 door juryvoorzitter Margriet Brandsma terug (vanaf minuut twintig).