Schrijf je in voor de nieuwbrief

Frits van Exter juryvoorzitter Brusseprijs voor beste journalistieke boek

Frits van Exter (1955) wordt voorzitter van de jury van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2016. Van Exter is zelfstandig journalist en sinds april dit jaar voorzitter van de Raad voor de Journalistiek. Van 2008 tot 2016 was hij hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daarvoor werkte hij in verschillende functies bij dagblad Trouw, vanaf 1998 als hoofdredacteur.
De jury bestaat voorts uit Hassan Bahara en Janny Groen. Bahara (1978) debuteerde in 2006 met de roman ‘Een verhaal uit de stad Damsko’. Hij publiceerde columns en reportages in diverse dag- en weekbladen en was vanaf 2010 redacteur Binnenland van De Groene Amsterdammer. In juni dit jaar trad hij als verslaggever in dienst van de Volkskrant. Janny Groen (1952) begon haar journalistieke loopbaan bij Het Vrije Volk en werkt sinds 1980 in verschillende functies voor de Volkskrant, sinds 9/11 met bijzondere aandacht voor de multiculturele samenleving, islam en radicalisering. Zij is (co)auteur van diverse boeken, waaronder ‘Strijdsters van Allah, radicale moslima’s en het Hofstadnetwerk’ (2006).
De uitreiking van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek vindt plaats in juni 2017, in een rechtstreekse uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van € 10.000. Alle Nederlandstalige journalistieke boeken uit 2016 kunnen meedingen naar de prijs. De deadline voor de inzending is 31 december 2016. In de loop van april 2017 maakt de jury een shortlist van 5 titels bekend. Raadpleeg hier het juryreglement.
De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die decennialang geruchtmakende reportages schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn grote sociale reportages zijn tevens in boekvorm verschenen.
De laatste drie prijswinnaars zijn:
* Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (2016)
* Hans Goossen en Theo Sniekers, El Rey – Van jager tot prooi (2015)
* Marcel van Engelen, Het kasteel van Elmina – In het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika (2014).