Schrijf je in voor de nieuwbrief

Frank Westerman wint Brusseprijs 2017 met 'Een woord een woord'

Frank Westerman heeft de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Frits van Exter zojuist bekendgemaakt in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam. Westerman ontvangt de prijs van €10.000 voor zijn boek Een woord een woord (De Bezige Bij).
De jury (Frits van Exter, Hassan Bahara en Janny Groen) verkoos Een woord een woord uit een recordaantal van 182 ingezonden boeken. In Een woord een woord onderzoekt Westerman, die als scholier getuige was van de Molukse kapingsacties en later als correspondent de oorlog in Bosnië en de Tsjetsjeense terreur in Rusland versloeg, of er een weerwoord tegen terreur mogelijk is. Is de pen machtiger dan het zwaard en is praten met terroristen wel mogelijk?
De jury over Een woord een woord: ‘Het is een stoutmoedige onderneming, waarbij journalist en mens elkaar goed aanvullen. Het verhaal biedt misschien geen makkelijke conclusies, maar voegt iets wezenlijks toe aan het debat (…).’ Volgens de jury is Frank Westerman erin geslaagd zijn persoonlijke ervaring en betrokkenheid om te zetten in een louterende journalistieke zoektocht. De jury beloont ‘het avontuur en het engagement waarmee Westerman zijn journalistieke zoektocht onderneemt (…) naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen, zeker ook van deze tijd.’
Lees hier het volledige juryrapport.
Bekijk hier de foto’s die Ka Wing Falkena van de avond maakte.

Van links naar rechts: Frits van Exter, Frank Westerman, Hassan Bahara en Janny Groen. Foto: Ka Wing Falkena
Van links naar rechts: Frits van Exter, winnaar Frank Westerman, Hassan Bahara en Janny Groen. Foto: Ka Wing Falkena

De overige genomineerden waren:

  • Martin Bossenbroek – Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Prometheus)
  • Auke Kok – 1936. Wij gingen naar Berlijn (Thomas Rap)
  • Stefan Vermeulen – Heineken na Freddy. De strijd van een Nederlands wereldconcern (Prometheus)
  • Jolande Withuis – Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)

De laatste drie winnaar van de Brusseprijs zijn:

  • Marcia Luyten, Het geluk van Limburg (2016)
  • Hans Goossen en Theo Sniekers, El Rey. Van jager tot prooi (2015)
  • Marcel van Engelen, Het kasteel van Elmina. In het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika (2014)