Schrijf je in voor de nieuwbrief

Jury Brusseprijs bekend: Jutta Chorus, Yasmina Aboutaleb en Eelco Bosch van Rosenthal

Jutta Chorus is voorzitter van de jury van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2017. Chorus (1967) is journalist, schrijver en columnist bij NRC. Voor het boek ‘Afri’, over de Rotterdamse Afrikaanderwijk, werd ze genomineerd voor de Brusseprijs van 2009. In 2003 kreeg ze de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor haar onderzoek naar van de opkomst van Pim Fortuyn, met Menno de Galan (‘In de ban van Fortuyn’).
De jury bestaat verder uit Yasmina Aboutaleb en Eelco Bosch van Rosenthal. Aboutaleb (1986) is freelance journalist en columnist. In 2016 verscheen bij uitgeverij Thomas Rap een bundeling van haar columns voor Het Parool onder de titel ‘Dit maak je nooit meer mee’. Bosch van Rosenthal (1976) is verslaggever en presentator bij Nieuwsuur. Van 2007 tot 2012 was hij correspondent in Washington voor het NOS Journaal.
De uitreiking van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek vindt plaats op 9 juni 2018, tijdens een rechtstreekse uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van €10.000. Alle Nederlandstalige journalistieke boeken uit 2017 kunnen meedingen naar de prijs. In de loop van april 2018 maakt de jury een shortlist van 5 titels bekend.
De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die decennialang geruchtmakende reportages schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn grote sociale reportages zijn tevens in boekvorm verschenen. In 2017 verscheen Onder de mensen, de biografie over M.J. Brusse geschreven door zijn zoon Peter Brusse.
De laatste drie prijswinnaars zijn:

  • Frank Westerman – Een woord een woord (2017)
  • Marcia Luyten – Het geluk van Limburg (2016)
  • Hans Goossen en Theo Sniekers, El Rey – Van jager tot prooi (2015)

Voor uitgevers:
De deadline voor de inzending is 31 december 2017. Inzenden geschiedt door het sturen van drie exemplaren per boek naar onderstaand adres. U krijgt een ontvangstbevestiging. Het juryreglement kunt u hier downloaden.