Schrijf je in voor de nieuwbrief

Zojuist bekendgemaakt: shortlist Brusseprijs 2019

De jury voor de Brusseprijs heeft de shortlist bekendgemaakt met de vijf beste journalistieke boeken van afgelopen jaar. De prijs, georganiseerd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP), wordt op 15 juni uitgereikt in een live uitzending van het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

 • Retour de France. Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu
  Peter Giesen (Thomas Rap) 
 • De bokser. Het leven van Max Moszkowicz
  Marcel Haenen (Querido)
 • Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
  Thomas Rueb (Das Mag)
 • Wanneer het water breekt
  Chris de Stoop (De Bezige Bij)
 • Amerikanen lopen niet. Leven in het hart van de VS
  Arjen van Veelen (De Correspondent)

‘Dit zijn vijf boeken die we echt iedereen aanraden’, zegt juryvoorzitter en Nieuwsuur-journalist Bas Haan. ‘Niet alleen omdat ze journalistiek verschrikkelijk goed zijn, maar ook omdat ze zo ontzettend fijn lezen’. Naast Haan bestaat de jury uit Brenda Stoter Boscolo (Midden-Oosten-journalist) en Humberto Tan (tv-presentator).
Er zijn 178 titels voor de Brusseprijs ingestuurd. Dat de kwaliteit hoog was, bleek al eerder bij de presentatie van de longlist, waarvoor de jury twintig titels selecteerde. Niet eerder was de Brusse-longlist zo lang.
Vanaf 11 mei zal NOS Met Het Oog Op Morgen elke zaterdagavond een van de vijf genomineerden in de uitzending te gast hebben. Op 15 juni maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend. Aan de Brusseprijs – genoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) – is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro. Bas Haan won vorig jaar de prijs met zijn boek De rekening voor Rutte.