Schrijf je in voor de nieuwbrief

Pieter van Os wint Brusseprijs 2020 met ‘Liever dier dan mens’

Grote journalistiek’ – ‘Dit lees je in een adem uit’

De Brusseprijs 2020 gaat naar Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal van journalist Pieter van Os. ‘Een journalistiek boek van dit verhalend-literaire niveau zie je zelden’, zei juryvoorzitter Saskia Belleman zaterdagavond 13 juni tijdens de uitreiking bij het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.
De non-fictieprijs wordt sinds 2006 door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten toegekend aan het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Er is een bedrag van tienduizend euro aan verbonden. Van Os – die schrijft voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer – was met vier andere kanshebbers genomineerd voor de Brusseprijs. Liever dier dan mens is een grote oorlogsvertelling aan de hand van de persoonlijke overlevingstocht van de joodse Mala Rivka Kizel die vanuit Warschau door Europa zwerft en wonderbaarlijk aan de nazigruwelen ontsnapt. ‘Een uniek boek dat iedere bladzijde blootgeeft hoeveel zorgvuldig onderzoek en grote schrijfkracht erachter schuilgaat.’
Liever dier dan mens is ‘grote journalistiek’, vindt de jury. Een verhaal dat vertrekt van uit een persoonlijke geschiedenis maar breed uitwaaiert zonder dat je aandacht als lezer verslapt: ‘Van Os laat ziet wat de waarde is van langer stilstaan bij een zijpad of een detail. Hij weet op deze manier een breed en veelkleurig beeld te schetsen van de zwartste bladzijden van de recente Europese geschiedenis. Je leest dit boek in een adem uit.’ Het complete juryrapport van de Brusseprijs 2020 is hier te lezenLiever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal is verschenen bij uitgeverij Prometheus.
De andere vier genomineerden van de editie 2020 waren: Huib Modderkolk, Het is oorlog, maar niemand die het ziet; Jeroen Smit, Het grote gevecht; Brenda Stoter Boscolo, Het vergeten volk; en Ivo van Woerden, De vreemdeling in de tuin. De jury stelt in haar juryrapport vast dat deze oogst de trend bevestigt dat er steeds betere Nederlandstalige non-fictie wordt geschreven. Er zijn 197 titels ingestuurd voor de Brusseprijs 2020, een record. De stijgende verkoopcijfers van non-fictie tonen ook aan dat journalistieke literatuur populair is bij de lezer.
De jury van de Brusseprijs 2020 wordt gevormd door: schrijver, columnist en radio- en tv-maker Özcan Akyol, rechtbankverslaggever bij De Telegraaf Saskia Belleman (voorzitter) en NRC-journalist Thomas Rueb, winnaar van de Brusseprijs van 2019 met Laura H.
Foto: Bob Bronshoff.