Schrijf je in voor de nieuwbrief

Tien banen voor beginnende onderzoeksjournalisten

Vanaf vandaag kan jong talent solliciteren als onderzoeksjournalist in opleiding bij tien ervaren onderzoeksredacties. Een buitenkans voor ambitieuze, beginnende journalisten. Met steun van de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP kunnen tien journalisten een jaar betaald aan de slag.
De vacatures staan in ieder geval tot en met 6 juli open op Villamedia. Belangrijkste criteria: je bent maximaal drie jaar actief als journalist, of je bent korter dan drie jaar geleden afgestudeerd aan een journalistieke opleiding. Het is mogelijk op meerdere vacatures te reageren.
De media die een plek voor een trainee aanbieden zijn: Argos, AT5, De Groene AmsterdammerEenVandaagFollow the Money, Leidsch Dagblad/Haarlems Dagblad, Noordhollands DagbladNRC, Small Stream MediaTrouw en Vrij Nederland
Het streven is de vacatures per 1 september 2020 in te vullen.
Dit is het tweede jaar van het talentontwikkelingsprogramma van het Fonds BJP. Met steun van het ministerie van OCW wil het fonds journalisten een steviger fundament geven voor hun beroepspraktijk. Dat gebeurt met een combinatie van beurzen en werkervaringsplaatsen. De lichting die in 2019 is gestart, heeft inmiddels een succesvolle periode achter de rug.
De kandidaat treedt in dienst bij het betreffende medium op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dat medium stelt de tien trainees vrij voor scholingsweken die het Fonds BJP verzorgt. Dit aanvullende programma bestaat ondermeer uit trainingen op gebied van data- en financiële onderzoeksjournalistiek. Klik hier voor meer informatie over het sollicitatieproces.