Schrijf je in voor de nieuwbrief

Tien traineeships voor jonge onderzoeksjournalisten


Ben je net afgestudeerd en wil je graag in de praktijk werken aan je vaardigheden als onderzoeksjournalist? Het Fonds BJP introduceert de tweede ronde van de Regeling Jong Talent. Vanaf de derde week van juni kunnen beginnende, ambitieuze journalisten bij verschillende media solliciteren op een betaalde aanstelling om voor een jaar het vak van onderzoeksjournalist te leren.
Met het talentonwikkelingsprogramma wil het Fonds BJP de positie van onderzoeksjournalisten zowel landelijk als regionaal structureel verstevigen. Dat gebeurt door een samenhangend pakket van projectsubsidies, expertisebevordering en werkervaringsplaatsen in de Regeling Talentontwikkeling. De regeling is mogelijk dankzij de extra gelden die door minister Slob van Media beschikbaar zijn gesteld voor onderzoeksjournalistiek.
De traineeplaatsen zijn bedoeld voor journalisten die korter dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd, of na 1 september 2017 een journalistieke praktijk zijn begonnen en publicaties kunnen overleggen. De vacatures worden in principe vanaf 1 september ingevuld.
De trainee komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waardoor die is geselecteerd. Daarnaast verzorgt het Fonds BJP een aantal scholingsweken waarvoor de werkgever de trainees vrijstelt en waarin aandacht wordt besteed aan specifieke vaardigheden zoals datajournalistiek en financiële journalistiek. De vacatures zijn binnenkort te vinden op Villamedia en op de site van het Fonds BJP.
Lees hier meer over de vacatures en de Regeling Jong Talent 2020.

Vorig jaar begonnen de eerste trainees als onderzoeksjournalist via de regeling Jong Talent. Hoe kijken ze tien maanden later naar hun beslissing om bij de krant te gaan werken? Je leest het hier.