Schrijf je in voor de nieuwbrief

Saar Slegers en Lynn Berger NIAS journalists-in-residence 2021

Voor de twee semesters van 2021 zijn respectievelijk Saar Slegers en Lynn Berger geselecteerd als journalists-in-residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Slegers zal tijdens haar NIAS-verblijf werken aan een podcast over veiligheidssancties tegen Iran, Berger aan een boek over zorgzaamheid.
Radiomaker Saar Slegers onderzoekt hoe internationale sancties tegen Iran doorwerken binnen Nederlandse organisaties. Tijdens haar verblijf aan het NIAS, van februari tot juli 2021, zal ze werken aan een serie radiodocumentaires over de dilemma’s waar bedrijven, universiteiten en burgers voor komen te staan op het moment dat geopolitiek persoonlijk wordt.
Lynn Berger zal van september 2021 tot februari 2022 aan het NIAS werken aan een boek over zorgzaamheid. Op basis van journalistieke reportages, interviews met wetenschappers en persoonlijke essayistiek zoekt ze daarin uit wat zorgzaamheid precies is, waar het zich allemaal manifesteert, wat het voor én met ons doet, en wat ervoor nodig is om goed te kunnen zorgen.
Over het journalist-in-residency aan het NIAS
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence aan het NIAS, in het centrum van Amsterdam. De beurs bestaat uit een tegemoetkoming in de tijdsinvestering van € 10.000,-, eigen kantoorruimte in het NIAS, deelname aan academische activiteiten en gebruik van een bibliotheekdienst. Het verblijf aan het NIAS duurt vijf maanden (van september tot februari of van februari tot juli).
Het NIAS biedt jaarlijks onderdak aan circa 60 fellows. Deze fellows, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland, kunnen hier onafhankelijk onderzoek doen en nieuwe inzichten uit andere (wetenschappelijke) disciplines opdoen.
Meer weten? Hier vind je alle informatie over de beurs.