Schrijf je in voor de nieuwbrief

Tot 16 maart: aanmelding mediaredacties voor traineeplek Jong Talent

Onderzoeksredacties  opgelet: stel met subsidie van het Fonds BJP een werkervaringsplek  beschikbaar op je redactie. De aanmeldtermijn is van 10 maart verlengd tot 16 maart.

Het Fonds BJP stelt dit jaar opnieuw tien traineeships beschikbaar voor jonge journalisten die zich verder willen ontwikkelen tot onderzoeksjournalist. Momenteel zijn we op zoek naar landelijke en regionale media die vanaf 1 oktober 2021 voor minimaal één jaar zo’n plek beschikbaar willen stellen op hun (onderzoeks)redactie. Redacties die interesse hebben kunnen zich  uiterlijk 10 maart aanmelden. 

Regeling Jong Talent

De tien traineeplekken worden aangeboden binnen de Regeling Jong Talent. Die regeling is bedoeld om jonge, talentvolle journalisten een kans te bieden om op een redactie een tot twee jaar onderzoeksjournalistieke werkervaring op te doen. Inmiddels is de tweede lichting jonge onderzoeksjournalisten halverwege hun eerste jaar. Merel Wiersma, trainee bij NRC Handelsblad: “Ik leer hier in een razend tempo schrijven, speuren en eigen verhalen maken.” Onderdeel van het traineeship-programma is een scholingstraject dat het Fonds BJP hen aanbiedt om hun onderzoeksjournalistieke vaardigheden te verdiepen.

Redacties zijn enthousiast over de mogelijkheid om op deze manier nieuw talent te verwelkomen. Zo zat het Noord Hollands dagblad vorig jaar niet verlegen om sollicitaties: “Voor ons was het geweldig om uit zo’n rijkdom aan talent te kunnen selecteren, allemaal jonge mensen die heel graag bij regionale media aan de slag willen. Met vaak indrukwekkende cv’s en al veel schrijfervaring.” Ook Small Stream Media had ruime keuze: “Mensen die cum laude zijn afgestudeerd, mensen met relevante werkervaring op redacties en mensen met relevante inhoudelijke expertise. Maar ja, we mogen er maar een kiezen.”

Aanmelding media

Het is van belang dat media die in aanmerking willen komen voor de subsidieregeling een professionele onderzoeksomgeving en begeleiding kunnen bieden aan beginnende onderzoeksjournalisten. Ook dienen media de trainees de ruimte te geven om deel te nemen aan het scholingsprogramma. Het Fonds BJP nodigt regionale en vernieuwende onderzoeksplatforms expliciet uit zich aan te melden.

Geïnteresseerde media kunnen hun belangstelling kenbaar maken door dit formulier in te vullen. Heb je vragen? Stuur een mailtje naar:  talentontwikkeling@fondsbjp.nl. 

Planning 

Na ontvangst van de aanmelding, maken we een afspraak om kennis te maken en de voorwaarden en verwachtingen te bespreken. Het Fonds BJP selecteert de deelnemende mediawaarna in mei  2021 de vacatures voor de trainees naar buiten gebracht worden. De traineeships starten vervolgens in oktober 2021.