Schrijf je in voor de nieuwbrief

Shortlist Brusseprijs 2021 voor het beste journalistieke boek bekend

De jury heeft vijf titels geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs 2021. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt op 5 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Op de shortlist staan:

 • Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet
  Harm Ede Botje en Mischa Cohen
  Atlas Contact
 • De ontdekking van Urk
  Matthias M.R. Declercq
  Podium / Manteau
 • Gouden bergen. Portret van de digitale generatie
  Doortje Smithuijsen
  De Bezige Bij
 • Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd
  Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet
  De Correspondent
 • XTC. Een biografie
  Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd
  Querido Fosfor
“Het zijn actuele thema’s die niet alleen de huidige tijdgeest goed weergeven, maar ook op een nieuwe en originele manier zijn aangesneden”, zegt juryvoorzitter en NOS-journalist Gerri Eickhof. “De shortlist vertegenwoordigt een mooie mix van journalistieke benaderingen en onderwerpen die tot zeer leesbare en interessante boeken hebben geleid. Bovendien zijn het stuk voor stuk boeken waarvan het belangrijk is dat ze geschreven zijn”, aldus de jury. Naast Eickhof bestaat de jury uit Maarten Dessing (Boekblad), Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant).

Dit jaar zijn er 187 titels voor de prijs ingestuurd, waarvan er twintig op de longlist kwamen. In aanloop naar de Brusseprijsuitreiking zijn de genomineerde journalisten achtereenvolgens vanaf 1 mei te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23 en 24 uur. Op 5 juni maakt de juryvoorzitter vervolgens de winnaar bekend.

De Brusseprijs wordt sinds 2006 georganiseerd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. Vorig jaar won Pieter van Os de prijs met zijn boek Liever dier dan mens.

Eén reactie op “Shortlist Brusseprijs 2021 voor het beste journalistieke boek bekend

Reacties zijn gesloten.