Schrijf je in voor de nieuwbrief

Brusseprijs 2021 gaat naar ‘Het recht van de snelste’

De Brusseprijs 2021 is in een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen uitgereikt aan  Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd: ‘Een verrassend boek voor alle juryleden. Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker,’ zei juryvoorzitter Gerri Eickhof in het juryoverleg. Wil je de livestream terugkijken? Dat kan.

Verkade, de verteller van het verhaal, schrijft voor  De Correspondent  over mobiliteit. Te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met vier andere kanshebbers waren zij genomineerd voor de Brusseprijs 2021.

‘Alle vijf boeken zijn voortreffelijk geschreven. Het boek dat we bekronen is zelfs zo goed geschreven dat dat eigenlijk helemaal niet zo opvalt. Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken. Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit.’, zo leest het juryrapport. Het complete juryrapport van de Brusseprijs 2021 is hier te lezen.

Het recht van de snelste verscheen bij De Correspondent en won het van:

  • Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet van Harm Ede Botje en Mischa Cohen
  • De ontdekking van Urk van Matthias M.R. Declercq
  • Gouden bergen. Portret van de digitale generatie van Doortje Smithuijsen
  • XTC. Een biografie van Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd.

De jury stelt in haar juryrapport vast dat de oogst het almaar toenemende belang van het non-fictiegenre, in kwantiteit, maar gelukkig zeker ook in kwaliteit bevestigt. ‘Zowel inhoudelijk als qua opzet en stijl kwamen we vele verrassingen en menig parel tegen.’  Er waren 187 titels ingestuurd voor de Brusseprijs 2021.

De jury van de Brusseprijs 2021 wordt gevormd door: voorzitter Gerri Eickhof (NOS), Maarten Dessing (Boekblad), Martha Riemsma (hoofdredacteur  Tubantia), Pieter van Os (NRC Handelsblad en  winnaar Brusseprijs 2020) en Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur  van de Volkskrant).

De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt sinds 2006 door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten toegekend. Er is een bedrag van tienduizend euro aan verbonden.