Schrijf je in voor de nieuwbrief

Gezocht: adviseurs beoordeling subsidieaanvragen

Ben je journalist en wil je bijdragen aan de ondersteuning van diepgravende en bijzondere journalistiek? Heb je een heldere kijk op wat een goed journalistiek project is en verheug je je erop daarover met collega’s te discussiëren? Kun je op een constructieve manier naar projectvoorstellen kijken en ben je in staat te overtuigen én overtuigd te worden? Dan zijn we misschien op zoek naar jou.

Wie zoeken we?
Voor het beoordelen van subsidie- en beursaanvragen voor de Regeling Projectsubsidies en de Beurs Expertisebevordering zoeken we per 1 september 2021 meerdere adviseurs ter uitbreiding van de huidige poule van adviseurs. Er wordt vaak vergaderd, maar omdat je zitting neemt in een poule kun je zelf bepalen hoe vaak je wilt deelnemen aan de vergadering – met een minimum van driemaal per jaar.

Het Fonds zoekt journalisten met ervaring in video en audio (bijvoorbeeld radio, podcasts en tv), documentaire fotografie, wetenschapsjournalistiek, literaire non-fictie en vernieuwende vormen en platforms. Ook mensen die vanuit andere invalshoeken en/of interdisciplinaire vakgebieden kunnen adviseren, worden uitgenodigd te solliciteren. Op het gebied van talentontwikkeling voor journalisten zoeken we adviseurs die vanuit de praktijk specialistische kennis hebben op het gebied van scholing, opleidingen en (het geven van) journalistieke trainingen.

We streven naar diversiteit binnen de poule van adviseurs om zo een goede representatie van de pluriforme journalistiek én samenleving te vormen; de poule bestaat idealiter uit mensen uit het hele land, met verschillende journalistieke specialismes en verschillende achtergronden. Kandidaten met een biculturele achtergrond, een interdisciplinaire praktijk, jonge journalisten, freelancers en/of kandidaten van buiten de randstad worden daarom nadrukkelijk uitgenodigd te solliciteren.

Lijkt de functie je interessant maar twijfel je of je het juiste profiel of voldoende/relevante ervaring hebt? Neem dan vooral contact op om je vragen of twijfel te bespreken. De huidige adviseurs begeleiden je bovendien graag bij je eerste vergadering(en).

Wat vragen we?
Als adviseur van het fonds zorg je voor een deskundige beoordeling van de aanvragen die bij het fonds binnenkomen. Je hebt het vermogen je te verdiepen in achtergrond, perspectief en context van een aanvraag. Je hebt zicht op relevante ontwikkelingen binnen de journalistiek, maatschappij en in het culturele veld en brengt kennis mee op één of meerdere terreinen op het gebied van de journalistiek. We verwachten vertrouwelijkheid, integriteit, zorgvuldigheid en het vermogen om over je eigen voorkeur heen te stappen. Adviseurs die zelf een subsidie- of beursaanvraag in (willen) dienen, worden tijdelijk uitgesloten van advisering.

Wat bieden we?
Commissiewerk bij het Fonds BJP is waardevol, voor de aanvrager én de adviseur. We bieden de mogelijkheid een concrete bijdrage te leveren aan de Nederlandse journalistiek, een interessant netwerk en meer kennis en inzicht in de journalistieke en culturele sector. Per vergadering ontvang je een vast bedrag als vergadervergoeding en reiskosten worden vergoed – al wordt momenteel uitsluitend digitaal vergaderd.

Over het Fonds BJP
Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is een fonds voor bijzondere en diepgravende journalistiek. We dragen bij aan journalistieke projecten die variëren van onderzoeksjournalistiek en fotojournalistiek tot podcasts, biografieën en documentaires voor radio en televisie. Er zijn daarnaast regelingen voor de ondersteuning van de praktijk van journalisten die hun beginnend of gevorderd talent verder kunnen ontwikkelen. Aanvragen worden ingediend door de journalisten zelf. Hier lees je meer over het Fonds.

Reageren
De vacature staat open tot en met 5 juli 2021. Als je interesse hebt, vul je dit formulier in en stuur je je c.v. naar fonds@fondsbjp.nl, ovv ‘oproep commissieleden’. Digitale gesprekken worden in juli en augustus gevoerd, daarover ontvang je medio juli bericht. N.B. Het is aannemelijk dat zich meer geschikte kandidaten melden dan er plaats is binnen de poule van adviseurs. Bij de selectie wordt zowel gelet op inhoudelijke expertise als op een afgewogen samenstelling van de poule.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Joëlle Terburg, directeur-bestuurder a.i., via fonds@fondsbjp.nl (ovv ‘oproep commissieleden’), of bel naar 020-63 86 295 (in verband met thuiswerk beperkt bereikbaar). Bekijk onze website voor meer informatie over het Fonds BJP, de gesteunde publicaties, onze activiteiten en regelingen.