Schrijf je in voor de nieuwbrief

Het Fonds BJP stelt vijf kaarten beschikbaar voor VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek

Ben jij freelancejournalist of volg je een journalistieke opleiding en wil je op 19 en 20 november naar de conferentie Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ? Dan maak je kans op een gratis ticket!

Het Fonds BJP stelt dit jaar vijf kaarten voor de VVOJ-conferentie beschikbaar om freelancers en studenten journalistiek te ondersteunen en te stimuleren zich verder te ontwikkelen in de onderzoeksjournalistiek. Naast deze actie is het ook mogelijk een Beurs Expertisebevordering aan te vragen voor de conferentie. Wie dat doet, kan behalve een ticket ook een tegemoetkoming in de tijdsinvestering voor het bezoek en een bijdrage voor andere onkosten aanvragen.

Over de VVOJ-conferentie
De VVOJ zet dit jaar weer in op een conferentie op locatie. Als de coronamaatregelen het toelaten, vindt het tweedaagse evenement plaats in Brussel.

Het thema van dit jaar is ‘Macht en Onmacht’, over hoe de journalistiek zich verhoudt tot de macht. Want hoe controleer je de macht in coronatijden? En wat te doen als de poorten van de overheid, het Openbaar Ministerie of invloedrijke bedrijven dicht gaan of blijven?

Op de agenda staan lezingen en workshops over onder andere het ambacht van de geschreven longread en het monteren van een onderzoeksjournalistieke podcast, de inzet van artificiële intelligentie bij onderzoek en het interviewen van bronnen met trauma’s. Over mentaal en fysiek gezond blijven tijdens het werk, softwareprogramma RegEx en programmeertaal Python en de rol van de Raad voor de Journalistiek.

Inmiddels zijn de eerste namen ook bekend. Te gast is onder andere Noreen Malone, bekend van de podcast Slow Burn: The road to the Iraq War. Hoofdredacteur van De Standaard Karel Verhoeven schrijft dit jaar het VVOJ-essay.

Hoe kom ik aanmerking voor een gratis VVOJ-ticket?
Kortom, genoeg moois om voor naar Brussel te reizen. Wil je kans maken op een gratis ticket? Vul dan uiterlijk 10 oktober dit formulier in en misschien krijg je een gratis ticket ter waarde van €225,- (voor leden)/€799,- (voor niet-leden). Wanneer er meer dan vijf aanmeldingen zijn, wordt er geloot wie de vijf tickets krijgen. Op 11 oktober krijg je daarover per mail bericht.

Geen freelancer of student óf niet een van de vijf tickets gekregen? Vraag een Beurs Expertisebevordering aan
Ben je niet één van de gelukkigen? Of ben je geen student of freelancer? Niet getreurd, alle journalisten kunnen namelijk via de Beurs Expertisebevordering een bijdrage voor het bezoek aan de conferentie aanvragen. Wanneer je zo’n beurs aanvraagt kun je bovendien niet alleen een kaartje, maar ook een tegemoetkoming in je tijdsinvestering en je onkosten aanvragen. Zorg dat je uiterlijk 15 oktober aanvraagt, zodat je ruim voor de conferentie weet of je aanvraag is toegekend.