Schrijf je in voor de nieuwbrief

Journalistiek onderzoek doen in Athene? Vraag een NIA-beurs aan

In grensland Griekenland arriveren nieuwe ontwikkelingen vaak als eerst op het Europese continent. Het is de toegangspoort voor vluchtelingen, de aanlegplaats voor Chinese investeerders, en heeft nu al behoorlijk te lijden onder klimaatverandering: Griekenland is volop in het nieuws. Het Fonds BJP en het Nederlands Instituut in Athene (NIA) stellen daarom een journalist-in-residenceplaats beschikbaar om de berichtgeving over Griekenland te verdiepen. 

In februari en maart 2022 is er aan het NIA een plaats beschikbaar voor een journalist-in-residence. De residencyplaats is geschikt voor journalisten die in Athene willen werken aan een project, waarvoor ze in Athene (of daar in de buurt) onderzoek doen. Je verblijft twee maanden in het Frans van Hasseltappartement van het NIA en kunt gebruik maken van de bibliotheek en het netwerk van het instituut. Het project dient uit te monden in een publicatie voor een Nederlands, journalistiek medium – of het geschreven of audiovisueel is, of een andere vorm heeft, maakt niet uit. 

Het NIA was de perfecte uitvalsbasis voor mijn onderzoek, niet alleen vanwege de uitstekende locatie en faciliteiten – de prachtige zolderkamer, rustige bibliotheek en uiterst vriendelijke medewerkers, van portier tot directeur – maar ook vanwege de informele gesprekken die ik er met verschillende stafleden voerde. Ze hielpen me om in korte tijd vat te krijgen op de complexe aard en achtergrond van het Griekse nationalisme, en stonden daarnaast altijd klaar met literatuurverwijzingen, namen en introducties bij historici en politici die ik in Athene sprak. 

– Rosa van Gool, NIA journalist-in-residence 2019

Hoe vraag ik aan?
Heb jij een goed, urgent en actueel idee waarvoor je twee maanden naar Athene moet om aan je journalistieke onderzoek te werken? Dien dan een aanvraag in. Dat kan via het aanvraagformulier van het Fonds BJP. Zorg dat je in de antwoorden op de vragen duidelijk maakt waarom je voor dit project ter plaatse moet zijn. Gelieve in de titel van je aanvraag ‘NIA’ te vermelden. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de adviescommissie van het Fonds. 

Let op: het appartement is gereserveerd voor februari en maart 2022, deze periode is niet te verplaatsen. Je kan indienen tot en met 25 november 2021, je ontvangt vervolgens uiterlijk 9 december 2021 bericht over de uitkomst. 

Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar fonds@fondsbjp.nl.