Schrijf je in voor de nieuwbrief

Ben je beginnend journalist en wil je graag in de praktijk werken aan je vaardigheden als onderzoeksjournalist? Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) stelt per 1 januari 2022 in samenwerking met een selectie aan media vijftien traineeships beschikbaar voor jonge onderzoeksjournalisten. Je gaat een jaar aan de slag als trainee op een gerenommeerde onderzoeksredactie. Daar leer je de kneepjes van het vak van ervaren onderzoeksjournalisten tegen een regulier salaris. Deze Regeling Jong Talent wordt mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van OCW en is bedoeld om beginnende journalisten in staat te stellen zich te specialiseren, een eigen netwerk op te bouwen en een stevig fundament voor hun beroepspraktijk te leggen.

Deelnemende media
De traineeships komen beschikbaar bij de volgende mediapartijen:

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2018 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2018 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart en relevante publicaties kunnen overleggen kunnen solliciteren. Journalisten dienen Nederlandstalig te zijn en idealiter gepubliceerd te hebben in Nederlandse media.

Praktisch
Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Zij zijn verantwoordelijk voor je salaris, begeleiding en arbeidsvoorwaarden. Je krijgt betaald volgens de cao-regels voor beginnende journalisten. Je werkt in principe fulltime voor de periode van een jaar, met de kans op verlenging met een jaar binnen de regeling.

Extra scholing
Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten waarvoor je werkgever je vrijstelt. Alle trainees van de jaargang 2022 zitten bij elkaar zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt.

Solliciteren
Je kunt solliciteren op een of meerdere vacatures. Je richt je sollicitatie direct aan de betrokken mediapartij. Alle deelnemende media plaatsen een eigen advertentie. Daarin kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de kandidaat naast de algemene voorwaarden die het Fonds BJP heeft geformuleerd.

Selectie en start
Gedurende de maanden oktober en november vindt de selectieprocedure plaats door de deelnemende media. Eind november zijn alle kandidaten bekend. In december vindt er een kick-off bijeenkomst plaats met de hele groep, georganiseerd door het Fonds BJP. Je gaat vanaf 1 januari 2022 aan de slag op de onderzoeksredactie.

Lichting 2019 en 2020
Het Fonds BJP is in 2019 gestart met deze Regeling Jong Talent, mogelijk gemaakt met de extra gelden voor onderzoeksjournalistiek en talentontwikkeling die beschikbaar gesteld zijn door het kabinet. Lees hier een interview met Karlijn Saris, trainee bij De Groene Amsterdammer over haar ervaring. Hier lees je hoe het de trainees van de lichting 2019 en 2020 vergaat.