Schrijf je in voor de nieuwbrief

Zes boeken- en podcast-tips voor de feestdagen

Zijn de feestdagen dit jaar wat saai door de coronamaatregelen? Dan is dit het uitgelezen moment om aan een mooi boek te beginnen of een podcast te luisteren tijdens een lange wandeling. Ter inspiratie deden we een greep uit de door ons gesubsidieerde boeken en podcasts. In het afgelopen jaar verschenen er nog veel meer publicaties met steun van het Fonds BJP die het bekijken, lezen of beluisteren meer dan waard zijn. Een compleet overzicht vind je hier.              

De Pizarro’s. Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia. – Robert-Jan Friele

De Pizarro’s is een familiekroniek die de geschiedenis van Colombia vertelt. Vader Pizarro is de opperbevelhebber van het leger en gelooft in de instituties. Zijn kinderen daarentegen worden guerrillero’s en prediken de revolutie. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en de opkomst van de cocaïnehandel streven de Pizarro’s, elk op een eigen manier, naar een rechtvaardiger Colombia. Hun strijd kost twee van hen het leven en de revolutionaire droom kan geen einde maken aan de schrijnende ongelijkheid en het geweld. Wat vertellen de levens van deze familie over de geschiedenis van hun land? Robert-Jan Friele onderzoekt in zijn boek een eeuw Colombia aan de hand van drie generaties Pizarro.

De koerier van Maputo. Een Nederlander in de Zuid-Afrikaanse revolutie. – Jenne Jan Holtland

​​In het boek De Koerier van Maputo vertelt journalist Jenne Jan Holtland het verhaal van de Nederlandse Klaas de Jonge, die in juni 1985 aan een snelweg in Zuid-Afrika op heterdaad werd betrapt bij de smokkel van wapens. De antropoloog en mensenrechtenactivist is vrijwilliger bij de militaire tak van politieke partij ANC. In de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika is hij jarenlang betrokken bij geheime smokkel van geld, pamfletten en explosieven. Wie is hij en wat dreef hem? Wat zijn de grenzen van verzet en idealisme? Door de lens van het leven van De Jonge verkent Jenne Jan Holtland de dekolonisatie van Zuid-Afrika.

Nieuwe eeuwelingen. Levensverhalen van honderdjarigen. – Steffie van den Oord

Ze overleefden de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog en maakten de Watersnoodramp mee, maar ook de opkomende welvaart, emancipatie en de recente coronapandemie. De nieuwe generatie eeuwelingen is honderd, of ouder, en weet zich vaak nog veel te herinneren. Hoe is het om zou oud te worden? Hoe kijken honderdjarigen terug op hun leven? Hoe hebben ze de afgelopen tumultueuze eeuw ervaren? En wat is het geheim waardoor ze zo oud wisten te worden? In Nieuwe eeuwelingen sprak journalist Steffie van den Oord met twaalf leden van de steeds groter wordende groep eeuwelingen om deze vragen te beantwoorden.

Dr. Bones – Hansje van de Beek en Michelle Salomons

​Dr. Bones is de zelfverzonnen bijnaam van een man die leugen op leugen stapelde. Waar de serieleugenaar zich eerst voordeed als internationaal bekroond tennisser en luitenant-kolonel, geeft hij zichzelf uiteindelijk de titel ‘forensisch patholoog’, een beschermd beroep waarvoor je meer dan tien jaar moet studeren. Hij stelt zich aan mensen voor als dr. Bones. Op zijn visitekaartje staat: ‘I open corpses to close cases’. Dr. Bones wordt wereldwijd ingevlogen door een groot Amerikaans bedrijf om te helpen na grote vliegtuigrampen. Ook geeft hij les op de Politieacademie. Hoe kon hij onopgemerkt werken bij toonaangevende organisaties? Welke consequenties waren hieraan verbonden? En hoe werd de serieleugenaar uiteindelijk ontmaskerd? Onderzoeksjournalisten Hansje van de Beek en Michelle Salomons doken in het leven van Dr. Bones om deze vragen te beantwoorden in een driedelige podcastserie.

De podcast is hier te beluisteren.

Mijn oma de soldaat – Jorien Wallast

Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aansluit bij het vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Als een van de eerste vrouwelijke militairen vertrekt ze naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid. Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze aan kleindochter Jorien Wallast haar verhaal. Wat dreef vrouwen zoals oma Mies? En maakt haar deelname aan het KNIL haar medeplichtig aan een bedenkelijke bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis? Jorien Wallast gaat in de vijfdelige podcastserie “Mijn Oma de Soldaat” op zoek naar het vergeten Vrouwenkorps.

De podcast is hier te beluisteren.

De Deventer mediazaak- Annegriet Wietsma

In september 1999 werd weduwe Wittenberg op gewelddadige manier om het leven gebracht in haar woning in Deventer. Twee dagen later trof de politie haar lichaam aan. Al snel gaan feit en fictie een eigen leven leiden en vallen er meer slachtoffers dan alleen de vermoorde weduwe. Wat begint als verslaggeving en waarheidsvinding loopt uit op een hetze. De Deventer moordzaak wordt een van de langstlopende zaken uit de geschiedenis van het strafrecht. Hoe kon het dat de moordzaak uitgroeide tot een perstribunaal? Die vraag probeert journalist Annegriet Wietsma te beantwoorden in de zesdelige podcast die ze maakte over de moord in Deventer. In de afleveringen spreekt ze met journalisten, talkshowredacteuren en andere betrokkenen over hun rol bij deze mediadynamiek. Ook Michael de Jong, ‘de klusjesman’, die door de media verdacht werd gemaakt, vertelt over de impact van deze affaire op zijn leven.

De podcast is hier te beluisteren.