Schrijf je in voor de nieuwbrief

De shortlist van de Brusseprijs is bekend

De jury heeft vijf titels geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs 2022. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2021 wordt op 18 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Op de shortlist staan:

 • Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland
  Wendelmoet Boersema
  Ambo|Anthos
 • De Machine. In de ban van Booking.com
  Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
  Lebowski
 • Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje
  Michiel Couzy en Maarten van Dun
  De Bezige Bij
 • Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood
  Pieter Huyberechts
  Das Mag
 • De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
  Roline Redmond
  De Arbeiderspers

“We hebben moeten kiezen uit een enorm en gevarieerd aanbod. Deze veelzijdige shortlist reflecteert dat ook: in de variatie van onderwerpen, maar ook in de verschillende journalistieke stijlen”, zegt juryvoorzitter en coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws Joost Oranje. “We zien klassieke onderzoeksjournalistiek, dwingend persoonlijk relaas, maar ook historisch perspectief, verbonden aan de actualiteit. Met recht een rijk aanbod en de jury kijkt uit naar de beraadslaging die uiteindelijk een winnaar moet gaan opleveren. Met deze vijf boeken weten we in ieder geval nu al dat die winnaar van hoge kwaliteit zal zijn.”

De jury heeft verder besloten één boek dat nipt de shortlist niet haalde nu reeds een eervolle vermelding te geven: De strijd om Bali van Anne-Lot Hoek. Tussen de vele boeken rond het Indonesisch-Nederlands koloniale verleden springt dit werk er volgens de jury uit. “Het is een indrukwekkend onderzoek dat een schokkend beeld schetst van de koloniale strijd op het eiland Bali. Een eiland dat de meeste Nederlanders kennen van schoonheid en vakantie, maar waarachter een duister Hollands verleden schuilt. Bewonderenswaardig en confronterend hoe Anne-Lot Hoek dat blootlegt”.

18 juni: uitreiking in uitzending van Met het Oog op Morgen

Dit jaar werd voor de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek een recordaantal van 230 boeken ingezonden, waarvan er achttien op de longlist kwamen. In aanloop naar de Brusseprijsuitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens vanaf 14 mei te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur. De winnaar van de Brusseprijs 2021 wordt op zaterdag 18 juni bekendgemaakt in een live-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

De Brusseprijs wordt sinds 2006 georganiseerd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. Vorig jaar wonnen Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet de prijs met hun boek Het recht van de Snelste.