Schrijf je in voor de nieuwbrief

Brusseprijs 2022 gaat naar ‘De Doorsons’

De Brusseprijs 2022 is zaterdagavond in een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen uitgereikt aan Roline Redmond, voor haar boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied. “Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten,” aldus de jury. Lees hier het hele juryrapport.

Roline Redmond (1949) is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1980) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken, en doet onderzoek naar slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Haar boek was samen met vier andere kanshebbers genomineerd voor de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2021.

In De Doorsons onderzoekt Roline Redmond de geschiedenis van haar eigen tot slaaf gemaakte voorouders. Maar hoe reconstrueer je die als je voorouders in de archieven ontbreken, omdat zij door slavenhouders als niet meer dan gebruiksgoederen werden gezien? Redmond neemt de lezer mee in haar zoektocht door Nederland en Suriname. Hoe wisten haar voorouders hun achterstand om te buigen en overerfde pijn te helen?

Lees hier de recensie in De Groene Amsterdammer, en luister hier het interview terug in NOS Met het Oog op Morgen.

In dit interview vertelt Redmond over de uitdagingen bij het schrijven van dit boek.

De Doorsons verscheen bij De Arbeiderspers en won het van:

 • Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland
  Wendelmoet Boersema
  Ambo|Anthos
 • De Machine. In de ban van Booking.com
  Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
  Lebowski
 • Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje
  Michiel Couzy en Maarten van Dun
  De Bezige Bij
 • Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood
  Pieter Huyberechts
  Das Mag

Bekijk hier de foto’s van de uitreiking:

Foto’s door Roger Cremers