Schrijf je in voor de nieuwbrief

Roline Redmond wint de Brusseprijs 2022 met haar boek De Doorsons

De Brusseprijs 2022 is zojuist in een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen uitgereikt aan Roline Redmond, voor haar boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied. “Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten,” aldus de jury.

Roline Redmond (1949) is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1980) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken, en doet onderzoek naar slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Haar boek was samen met vier andere kanshebbers genomineerd voor de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2021.

“Alle vijf de boeken zijn van hoge kwaliteit en gaan veel verder dan de dagelijkse berichtgeving. Maar het winnende boek zal ook over tien jaar nog betekenis hebben. Het biedt inzicht en beschrijft een van de meest besproken thema’s van deze tijd (…). Het gaat niet alleen over archieven en de feiten, maar vooral ook, zoals Rie Brusse – naamgever van de prijs – voorstond: over mensen,zo leest het juryrapport. Het complete juryrapport van de Brusseprijs 2022 is hier te lezen.

Foto door: Roger Cremers

De Doorsons verscheen bij De Arbeiderspers en won het van:

 • Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland
  Wendelmoet Boersema
  Ambo|Anthos
 • De Machine. In de ban van Booking.com
  Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
  Lebowski
 • Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje
  Michiel Couzy en Maarten van Dun
  De Bezige Bij
 • Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood
  Pieter Huyberechts
  Das Mag

Er werd een recordaantal van 230 titels ingestuurd voor de Brusseprijs 2022, waarvan achttien op de longlist belandden. De jury van de Brusseprijs 2022 bestond uit: voorzitter Joost Oranje (NOS Nieuws/Nieuwsuur), Lamyae Aharouay (NRC), Rasit Elibol (De Groene Amsterdammer), Tjerk Gaulthérie van Weezel (De Volkskrant) en Thalia Verkade (freelancejournalist en winnaar van de Brusseprijs 2021).

De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt door een onafhankelijke jury en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.