Schrijf je in voor de nieuwbrief

T/m 8 juli: aanmelding mediaredacties Jong Talent 2023

In 2023 gaat een nieuwe lichting Jong Talent-trainees met steun van het Fonds BJP aan de slag bij onderzoeksredacties verspreid over het land. Landelijke, regionale en lokale onderzoeksredacties die in 2023 met subsidie van het Fonds BJP een werkervaringsplek beschikbaar willen stellen op hun redactie kunnen zich tot en met 8 juli melden.

Vanaf 1 januari 2023 stelt het Fonds BJP opnieuw 13 traineeships beschikbaar voor beginnende (onderzoeks)journalisten die zich verder willen ontwikkelen tot onderzoeksjournalist. We nodigen landelijke, regionale en lokale redacties die vanaf dan voor minimaal één jaar een werkervaringsplek beschikbaar willen stellen op hun (onderzoeks)redactie, van harte uit zich bij ons te melden. Media die interesse hebben kunnen zich tot en met 8 juli aanmelden.

Regeling Jong Talent
De traineeplekken worden aangeboden binnen de Regeling Jong Talent. Die regeling is bedoeld om beginnende, talentvolle journalisten een kans te bieden om op een redactie een tot twee jaar onderzoeksjournalistieke werkervaring op te doen. Bij het Fonds BJP bieden wij hun daarnaast als onderdeel van het traineeprogramma een scholingstraject om hun onderzoeksjournalistieke vaardigheden te verdiepen en hun expertise te vergroten.

Inmiddels is de derde lichting jonge onderzoeksjournalisten werkzaam op verschillende redacties verspreid over het land. “Ik vind het echt een heel fijn gevoel dat je ongehinderd de ruimte krijgt om superveel te leren. […] In principe ligt de nadruk op onderzoek, maar als ik een keer een analyse of een reportage wil schrijven kan dat ook.”, vertelt Karlijn Saris, trainee bij De Groene Amsterdammer in dit interview.

Aanmelding media
Het is van belang dat media die in aanmerking willen komen voor de subsidieregeling een professionele onderzoeksomgeving en begeleiding kunnen bieden aan beginnende onderzoeksjournalisten. Ook dienen media de trainees de ruimte te geven om deel te nemen aan het scholingsprogramma.

Interesse? Maak je belangstelling kenbaar door het formulier in te vullen. Heb je vragen? Stuur een mailtje naar:  talentontwikkeling@fondsbjp.nl.

Planning
Na ontvangst van de aanmelding, maken we een afspraak om kennis te maken en de voorwaarden en verwachtingen te bespreken; daarover ontvang je uiterlijk 12 juli bericht. Het Fonds BJP selecteert de deelnemende media, waarna naar verwachting half oktober 2022 de vacatures voor de trainees naar buiten gebracht worden. De traineeships starten vervolgens in januari 2023.