Schrijf je in voor de nieuwbrief

Maaike Wind is aangesteld als Coördinator Lokale en Regionale Subsidieregelingen

Per 1 augustus 2022 wordt Maaike Wind onze collega. Als voormalig journalist bij het Dagblad van het Noorden is ze vastberaden om onze subsidieregelingen voor lokale en regionale journalisten in goede banen te leiden. We stellen haar vast aan je voor:

Wat vond je de meest indrukwekkende journalistieke productie ooit?
Oeh, ik mag er maar eentje kiezen? Dat gaat me natuurlijk niet lukken hè. Ik hou van storytelling, van langzame verhalen die je oneindig kunt herlezen. Verhalen die maanden en soms zelfs jaren na publicatie nog net zo boeiend zijn als in het begin. Weather Underground bijvoorbeeld, een verhaal in The New Yorker van Rivka Galchen over de aardbevingen in Oklahoma die door de oliewinning worden veroorzaakt. Of In de ziel geraakt, een prijswinnende longread van Maaike Borst in Dagblad van het Noorden over de paralellen tussen het mijnwerkersstadje Kiruna in Zweden en het door aardbevingen verscheurde Groningen. Toevallig heeft Henk Blanken het genre onlangs prachtig beschreven in De Groene Amsterdammer.

Wat is je lievelingslied?
Hahaha, nog zo’n onmogelijke vraag. Even zien, Idiot Prayer van Nick Cave? Of nee, eentje van Reigning Sound, Stormy Weather misschien. En doe ook maar iets van Mattiel erbij, Whites of Their Eyes bijvoorbeeld, en Bye Bye.

Wat zijn je guilty pleasures?
Gamen! Stardew Valley en The Sims 4 bijvoorbeeld, ik kan zo een hele avond zitten te spelen en dat ik dan de tijd vergeet. Heerlijk. Oh, en ik wil boeken lezen zeggen, ik ben al jaren lid van een superleuke boekenclub, alleen lees ik veel te weinig. En zo kom ik op m’n echte guilty pleasure, YouTube-filmpjes kijken. Behalve dan dat ik daar serieus verslaafd aan ben en het allang niet leuk meer is. Ik zit er nog wat tegenaan te hikken maar het is tijd voor drastische maatregelen, zeg maar.

Prestatie waar je het meest trots op bent tot nu toe?
Het aflossen van m’n studieschuld! Maar liefst 51.759 euro en 61 cent had ik opgebouwd. En jarenlang deed ik alles verkeerd, ik loste zo min mogelijk af, ik had nul hoop dat het ooit goed zou komen en ondertussen bleef m’n stress maar groeien. Uiteindelijk besloot ik om het restant, nog een dikke 30K, in twee jaar tijd af te lossen. En het mooie was, dat superfanatieke aflossen bleek niet alleen veel leuker dan ik had gedacht maar het leidde ook nog tot een blog en ik ben momenteel bezig met een boek. Blijken al die jaren dat ik zo zat te prutsen met geld zowaar nog ergens goed voor ook.

Waar kijk je het meeste naar uit in deze functie?
Ik heb veel zin om te horen welke ideeën voor verhalen er leven op de verschillende regionale en lokale redacties. Ik heb zelf zo’n dertien jaar bij Dagblad van het Noorden gewerkt en ik ben daar verliefd geworden op de regionale journalistiek. Regionale en lokale journalisten zitten zo dicht op het nieuws, er is niks om op terug te vallen, ze moeten de verhalen zelf zien te vinden. En ja, de werkdruk is er hoog, er is weinig tijd, maar tegelijkertijd zit er zo’n enorme hoeveelheid kennis en verhalen in de hoofden van al die journalisten. Ik vind het een eer dat ik erbij mag helpen om ervoor te zorgen dat meer van die verhalen daadwerkelijk gemaakt zullen worden.