Schrijf je in voor de nieuwbrief

Drie nieuwe residencyplaatsen beschikbaar voor journalisten in 2022

Het Fonds BJP biedt in 2022 drie residencyplaatsen voor journalisten aan op uiteenlopende plekken in binnen- en buitenland. Het doel van deze residency’s is journalisten inspirerende mogelijkheden te bieden zich terug te trekken om aan een langer lopend project te werken of om zich op een ter plaatse belangrijk thema te richten. De residency’s worden aangeboden voor periodes van zes tot acht weken.

Zie jij dat wel zitten? Dien dan uiterlijk 11 september 2022 je aanvraag in via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s. Uiterlijk 4 oktober hoor je of je aanvraag is toegekend. Hieronder worden de drie residency’s toegelicht. Heb je vragen? Mail dan naar fonds@fondsbjp.nl o.v.v. Residency.

Residency Buitenplaats Doornburgh

Wil jij je zes weken als journalist-in-residence terugtrekken op een plek waar kunst, journalistiek en wetenschap samensmelten? En lijkt het je leuk om op een journalistieke manier een van de thema’s van Doornburgh – ‘Exodus’ of ‘Prikkel’- te verkennen vanuit een uniek voormalig klooster in het groen, op steenworp van Utrecht?

Aan de rand van Maarssen is een plek van rust en stilte; Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw en is gebouwd als een buitenplaats waar de Amsterdamse aristocratie de drukte en vervuiling van de stad kon inruilen voor de rust en het groen. Voorheen een klooster, nu een broedplek, maak- en denkplaats voor journalisten, kunstenaars en wetenschappers en tevens een tijdelijke opvangplek voor Oekraïense families. Binnen het residencyprogramma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich voor een periode wil onderdompelen in de bijzondere context die de buitenplaats biedt.

Duur: 6 weken
Periode: 9 november 2022 t/m 21 december 2022

Residency Koninklijk Nederlands Instituut Rome

Wil jij zes weken vanuit Rome aan een journalistiek project werken dat betrekking heeft op een thema dat in Italië speelt? En is het voor jouw onderzoek van toegevoegde waarde om je in een academische omgeving te begeven? Dan is deze residency iets voor jou! 

Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) is opgericht in 1904 en gehuisvest in een statige villa in neorenaissancestijl, aan de rand van het Romeinse stadspark Villa Borghese. Binnen het residency-programma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich voor een periode wil onderdompelen in de academische context die het KNIR biedt.

Het voornaamste doel van het KNIR was in 1904 het bestuderen van de kort daarvoor opengestelde Vaticaanse archieven. Die betekenden een ongeëvenaarde bron van informatie over de culturele, politieke en religieuze geschiedenis van Nederland in internationaal verband. Al snel verbreedde het KNIR het werkveld naar andere wetenschapsgebieden, in het bijzonder kunstgeschiedenis, oudheidkunde en archeologie.

Duur: 6 weken
Periode: 21 november 2022 t/m 30 december 2022 of 19 december t/m 29 januari

Residency Atelier aan de Middendijk

Wil jij je acht weken terugtrekken en eventueel samen met een collega vanuit een atelier aan de Waddenzee werken aan je/jullie journalistieke project? Kom je maar niet toe aan het schrijven van de laatste hoofdstukken van je boek of heb je tijd nodig om in alle rust te kunnen reflecteren op je onderzoek? Dan is deze residency iets voor jou!

Het Atelier aan de Middendijk verwelkomt makers, schrijvers en denkers die baat kunnen hebben bij de afzondering en rust die het atelier te bieden heeft. Binnen het residency-programma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich voor een periode wil afzonderen in het Atelier. Het Atelier aan de Middendijk verwelkomt makers, schrijvers en denkers die baat kunnen hebben bij de afzondering en rust die het atelier te bieden heeft. Binnen het residency-programma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich voor een periode wil afzonderen in het Atelier. Deze residency is beschikbaar voor een individuele journalist, maar omdat er twee slaapkamers zijn, ook geschikt voor een duo.

Het Atelier is gelegen in Usquert in de Groningse Noordpolder, aan de rand van het zogenaamde aardbevingsgebied. De ambitie van Stichting Atelier aan de Middendijk is om op basis van de kennis en het netwerk dat is opgedaan vanaf 2011 betrokken te zijn bij maatschappelijke thema’s die lokaal en (inter)nationaal spelen.

Duur: 8 weken
Periode: 1 november t/m 24 december (aaneengesloten) of 1 november t/m 1 december en 16 januari t/m 16 februari