Schrijf je in voor de nieuwbrief

Mance Spoorenberg is onze nieuwe Projectmedewerker Talentontwikkeling 

Mance Spoorenberg (29) start vanaf november 2022 bij het Fonds BJP als projectmedewerker Talentontwikkeling. Ze was eerder werkzaam in het culturele veld, op een redactie en als communicatiemedewerker bij de Schrijverscentrale. We stellen haar graag even aan je voor.

Welke journalistieke productie heeft onlangs indruk op je gemaakt?
Ik heb onlangs de documentaireserie Breuklijnen van Sinan Can gezien. Hij ging een jaar in kwetsbare wijken in Europa wonen. Onder andere in Stockholm en Parijs. Deze documentaire belichaamt voor mij wel de kern van onderzoeksjournalistiek, Dat je je echt langdurig onderdompelt, je verplaatst in een ander en stemmen aan het woord laat die je nog niet veel hoort in de media.

Wat is je lievelingslied?
Dat vind ik een lastige vraag. Ik hou sowieso heel erg van muziek. Op dit moment luister ik vaak naar het nummer Fascination van Tamino. Hij is een Belgische singer-songwriter met Egyptische roots. In zijn muziek zijn die Egyptische invloeden te horen.

Guilty pleasures?
Ik hou heel erg van een spelletje Rummikub. Ik ging het ooit spelen met de oma van mijn vriend en sindsdien ben ik verkocht. Ik ben ermee begonnen omdat ik als ik me verveelde iets anders wilde doen dan Netflixen of Youtube-filmpjes kijken. Toen ben ik dat gaan doen met mijn vriend. Maar ik kan slecht tegen mijn verlies dus ik wil wel winnen.

Op welke prestatie ben je het meest trots tot nu toe?
Ik heb een paar maanden vrijwilligerswerk gedaan in Cambodia. Ik gaf daar creatief schrijven voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Ik merkte dat dat wel echt iets losmaakte bij sommige leerlingen die het heel leuk vonden om te schrijven. Aan het eind van de cursus hadden ze allemaal een hoofdpersonage gekozen en een verhaal geschreven. Cambodja is na de genocide nog steeds de kunst- en cultuursector aan het opbouwen. Ik ben trots dat ik daar iets kleins aan kon bijdragen. In zekere zin was dit ook een soort talentontwikkeling.

Waar kijk je het meeste naar uit in deze functie?
Als medewerker talentontwikkeling heb ik zin om te zien hoe nieuwe journalisten zich verder gaan ontplooien en de Jong Talent-trainees te volgen in hun ontwikkeling. In bredere zin kijk ik ernaar uit een steentje bij te kunnen dragen aan de toekomst en kwaliteit van de onderzoeksjournalistiek.