Schrijf je in voor de nieuwbrief

Oproep Residency Atelier aan de Middendijk 

Wil jij je twee periodes van 5 à 6 weken terugtrekken en eventueel samen met een collega vanuit een atelier aan de Waddenzee werken aan je/jullie journalistieke project? Kom je maar niet toe aan het schrijven van de laatste hoofdstukken van je boek heb je tijd nodig om in alle rust te kunnen reflecteren op je onderzoek? Of wil je een documentaire maken over een onderwerp in Groningen? Dan is deze residency iets voor jou! 

Let op: de aanvraagperiode voor deze residency is verlengd tot en met 18 augustus 2023.

Over het Atelier aan de Middendijk

Het Atelier aan de Middendijk verwelkomt makers, schrijvers en denkers die baat kunnen hebben bij de afzondering en rust die het atelier te bieden heeft. Binnen het residency-programma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich gedurende twee periodes van 5 à 6 weken wil afzonderen in het Atelier. 

Het Atelier is gelegen in Usquert in de Groningse Noordpolder, aan de rand van het aardbevingsgebied. Sinds de aardbevingen met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter bij Huizinge in 2012 als gevolg van gaswinning, is Noord-Groningen onderwerp geworden van de nationale politiek en domineren deze aardbevingen het maatschappelijke debat in de provincie. 

De ambitie van Stichting Atelier aan de Middendijk is om op basis van de kennis en het netwerk dat is opgedaan vanaf 2011 betrokken te zijn bij maatschappelijke thema’s die lokaal en (inter)nationaal spelen. Naast de aardbevingen spelen onder andere deze thema’s in de regio: de zeespiegelstijging, landbouw of de wadden(zee).

Over de residency 

Periode
Deze resident heeft een duur van 11 weken, verdeeld over twee periodes van respectievelijk 6 en 5 weken: 

  • Van 1 november tot en met 16 december 2023 
  • Van 25 februari tot en met 28 maart 2024 

Voor wie
Het Atelier is een uitermate geschikte plek om je volledig terug te trekken en in alle rust te kunnen schrijven en reflecteren. De residency is bedoeld voor een journalist (al dan niet met klein gezin) of team van twee journalisten die onderzoek wil doen, samenwerkingen wil verkennen of een andere journalistieke invulling wil geven aan zijn of haar verblijf. De residency kan ook gebruikt worden voor vooronderzoek, journalistieke reflectie of als schrijf- of monteerperiode. De resident is een journalist (m/v/x) die werkt aan Nederlandstalige projecten bedoeld voor publicatie in Nederlandse media (uitzonderingen gelden voor kandidaten uit het Nederlands-Caribisch gebied). 

Waarover?
Voor een verblijf in het Atelier zijn journalisten niet verplicht om aan een specifiek thema te werken. Een verblijf op deze plek kan mogelijk wel extra waardevol zijn voor een journalist die binding heeft met de regio en een journalistiek project wil uitvoeren over een thema in de omgeving. Thema’s die in de regio spelen zijn bijvoorbeeld zeespiegelstijging, landbouw, de wadden(zee), of aardbevingen. Afgelopen jaar verscheen van journalist Marten Minkema het project Voorland Groningen. Wandelingen door het Antropoceen, waar hij tijdens zijn verblijf in het Atelier aan de Middendijk aan werkte. 

Voorzieningen 

  • Beschikking over een volledig gemeubileerd woonhuis met twee slaapkamers met twee tweepersoonsbedden, werkfaciliteiten en een draadloze internetaansluiting. Eventueel kan de zolder als extra slaapplek gebruikt worden. Het pand is geschikt voor het verblijf van twee journalisten of een journalist met al dan niet een (klein) gezin; 
  • Gebruik van alle verblijfsruimtes en de tuin;
  • Mogelijkheden om in overleg en met ondersteuning vanuit de organisatie workshops, seminars of andere bijeenkomsten organiseren;
  • Introductie in het netwerk van de organisatie; 
  • Let op: eigen vervoer is aan te raden. Dichtstbijzijnde openbaar vervoermogelijkheid is op 2.5 kilometer afstand en het Atelier is gelegen op 4 kilometer afstand van de dichtstbijzijnde winkel; 
  • Tegemoetkoming in de tijdsinvestering van per persoon €2.500 per maand; 
  • Reis-, verblijfs- en andere journalistieke onkosten worden gedekt door het Fonds BJP. 

Aanvragen 

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 18 augustus 2023. Lees voor het indienen van een aanvraag de Leidraad en algemene voorwaarden van het Fonds BJP door. Aanvragen kan via het  online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s. 

Alle ingediende aanvragen die voldoende aan de formele criteria worden aan een speciaal samengestelde commissie ter beoordeling voorgelegd. In de commissie is Stichting de Middendijk vertegenwoordigd. Op basis van het advies van de commissie, kiest het Fonds BJP de definitieve kandidaat voor de residency. Uiterlijk mid-september krijg je bericht van ons over de uitkomst van de vergadering. Als blijkt dat uit de aanvragen geen geschikte kandidaat kan worden geselecteerd, kan de adviescommissie besluiten de residency niet in te vullen.