Schrijf je in voor de nieuwbrief

Oproep Residency Besiendershuis Nijmegen

Wil jij je drie maanden terugtrekken en eventueel samen met een collegajournalist vanuit een iconisch pand in Nijmegen werken aan een journalistieke project? Of wil jij je verdiepen in een onderwerp dat speelt in omgeving Nijmegen? Dan is deze residency iets voor jou!

Let op: de aanvraagperiode voor deze residency is verlengd tot en met 8 september 2023.

Over het Besiendershuis

Het Besiendershuis staat al eeuwenlang in Nijmegen en vertelt door middel van kunst de verhalen van de stad. Sinds 1525 kijkt het Besiendershuis naar de steeds veranderende stad, en kent haar door en door. De naamgever van dit iconische pand aan de Waalkade in Nijmegen is de Besiender, die de passerende scheepsladingen op de Waal in opdracht van het stadsbestuur inspecteerde en taxeerde. De stad werd er rijk van. Tegenwoordig zijn het makers, denkers en kunstenaars die vanuit het huis de stad, de rivier en de wereld observeren en de maat nemen.

”Besiendershuis zet kunst, cultuur en verbeelding in als middel om nieuwe perspectieven en inzichten zichtbaar te maken voor, over en met de stad Nijmegen en haar inwoners en daarmee bij te dragen aan een mooie stad in een woelige wereld. Vanuit het huis worden uiteenlopende culturele projecten en evenementen, altijd in relatie tot de stad, georganiseerd. Zowel grote als kleine vraagstukken variërend van lokale tot mondiale thema’s, die inhaken op de actuele ontwikkelingen in een sterk veranderende regio vragen onze aandacht. Het oude Besiendershuis als residency en werk- en presentatieplek is door de bijzondere connectie met het verleden, heden en de toekomst van Nijmegen en omgeving het fundament.”

Nijmegen is centrumstad in de regio Arnhem-Nijmegen, met een progressief en soms recalcitrant karakter. Die regio is het grootste stedelijk netwerk en het economische zwaartepunt van Oost-Nederland. Gelegen tussen de Randstad en Nordrhein-Westfalen is het de natuurlijke schakel tussen Nederland en Duitsland. Binnen deze regio liggen opgaven op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, economie en wonen. Daarnaast bevat Nijmegen toonzettende instellingen op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur en zorg.

Over de residency

Periode
Deze resident heeft een duur van ongeveer drie maanden van 4 december 2023 tot en met 29 februari 2024.

Voor wie
De resident is een journalist (m/v/x) die werkt aan Nederlandstalige projecten bedoeld voor publicatie in Nederlandse media (uitzonderingen gelden voor kandidaten uit het Nederlands-Caribisch gebied). Het Besiendershuis is geschikt voor een aanvraag van een journalist of een team van meerdere journalisten (maximaal vier) waarbij het doen van onderzoek of het verkennen van samenwerkingen centraal staat. De residency kan ook gebruikt worden voor vooronderzoek, journalistieke reflectie of als schrijf- of monteerperiode.

Waarover?
Het Besiendershuis is een plek voor verbeelding en staat open voor experimenten, maar een project wordt echt waardevol als er een verbinding te leggen is met de stad of de regio. Voorwaarde voor een residentie is een publiekspresentatie van het project waar je aan gewerkt hebt. In welke vorm dat gaat gebeuren ligt helemaal open, maar een omslag naar publiek is belangrijk. Besiendershuis ondersteunt hierin waar mogelijk en zet graag hun kennis en netwerk in om je verder te introduceren in de stad, en relevante verbindingen te leggen in de regio.

De voorzieningen

  • Beschikking over het bovenhuis dat bestaat uit een sfeervolle woon- werkkamer met wifi én uitzicht op de rivier de Waal. Verder is er een keuken, twee slaapkamers met vier enkele bedden en een badkamer;
  • Gratis parkeerplaats naast het huis;
  • Het benedenhuis kan in overleg gebruikt worden voor ontmoetingen of publieksbijeenkomsten. Let op: tijdens de residentie kan het een enkele keer voorkomen dat er een evenement plaatsvindt in het benedenhuis. Dit is ook de plek waar wekelijks wordt vergaderd door de organisatie;
  • Gebruik van klein stadstuintje naast het huis;
  • Introductie in het netwerk van de organisatie;
  • Tegemoetkoming in de tijdsinvestering van per persoon €2.500 per maand;
  • Reis-, verblijfs- en andere journalistieke onkosten worden gedekt door het Fonds BJP.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 8 september 2023. Lees voor het indienen van een aanvraag de Leidraad en algemene voorwaarden van het Fonds BJP door. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s.

Alle ingediende aanvragen die voldoende aan de formele criteria worden aan een speciaal samengestelde commissie ter beoordeling voorgelegd. In de commissie is Besiendershuis vertegenwoordigd. Op basis van het advies van de commissie, kiest het Fonds BJP de definitieve kandidaat voor de residency. Eind september krijg je bericht van ons over de uitkomst van de vergadering. Als blijkt dat uit de aanvragen geen geschikte kandidaat kan worden geselecteerd, kan de adviescommissie besluiten de residency niet in te vullen.