Schrijf je in voor de nieuwbrief

Oproep Residency Buitenplaats Doornburgh 

Wil jij je zes weken als journalist-in-residence terugtrekken in een uniek voormalig klooster in het groen, op een steenworp afstand van Utrecht, waar kunst, journalistiek en wetenschap samensmelten? “Wij nemen het niet-weten als uitgangspunt. Het is belangrijk om ruimte te houden om te laveren en met een open blik te onderzoeken.” – Joanna van Dorp, directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh.

Let op: de aanvraagperiode voor deze residency is verlengd tot en met 18 augustus 2023.

Over Buitenplaats Doornburgh

Aan de rand van Maarssen is een plek van rust en stilte; Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw en is gebouwd als een buitenplaats waar de Amsterdamse aristocratie de drukte en vervuiling van de stad kon inruilen voor de rust en het groen. Voorheen een klooster, nu een broed-, maak- en denkplaats voor journalisten, kunstenaars en wetenschappers. Binnen het residencyprogramma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich zes weken wil onderdompelen in de bijzondere context die de Buitenplaats biedt.

Stichting Buitenplaats Doornburgh is een landgoed met een verzameling van gebouwen, waaronder het statige hoofdgebouw en een koetshuis. In 1966 werd het klooster, priorij Emmaus, gebouwd door architect Jan de Jong. De strakke en sobere architectuur van de Bossche School staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het 18e-eeuwse hoofdhuis. Zusters leidden er een spiritueel leven. Zij stonden bekend om hun open houding naar geïnteresseerden die, mits de leefregels respecterend, welkom waren om tijdelijk deel uit te maken van de gemeenschap. Buitenplaats Doornburgh organiseert na het vertrek van de zusters in 2016, sinds 2019 een nieuw cultureel programma op het snijvlak van kunst en wetenschap, met onder andere residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen. 

Op de buitenplaats is ook restaurant DeZusters te vinden, waar gezamenlijk eten en ‘voedsel voor de geest’ centraal staat. Het restaurant werkt toe naar een circulaire keuken, heeft een moestuin en werkt veel met fermentatie-experimenten in de keuken. Het park is openbaar toegankelijk. 

Over de residency

Periode
Deze residency heeft een duur van zes weken. Vanaf 6 november 2023 is er weer een plek beschikbaar voor een journalist-in-residence.  

Voor wie?
In totaal zijn er drie plekken voor residenten uit verschillende vakgebieden, waarvan één voor een journalist. In de maanden november en december verblijven er ook kunstenaars uit Nederland en Korea. Deze residency is bedoeld voor een journalist die onderzoek wil doen, samenwerkingen binnen of buiten Buitenplaats Doornburgh wil verkennen of een andere journalistieke invulling wil geven aan zijn of haar verblijf. De residency kan ook gebruikt worden voor vooronderzoek, journalistieke reflectie of als schrijf- of monteerperiode. De resident is een journalist (m/v/x) die werkt aan Nederlandstalige projecten bedoeld voor publicatie in Nederlandse media (uitzonderingen gelden voor kandidaten uit het Nederlands-Caribisch gebied).

Waarover?
Stichting Buitenplaats Doornburgh biedt een cultureel publieksprogramma op het snijvlak van kunst en wetenschap. De journalist die hier tijd doorbrengt kan zelf een onderwerp voor een journalistieke productie kiezen, die op een manier aansluiting hebben met de plek. Dat kan gekoppeld zijn aan de geschiedenis van de plek (buitenplaats, klooster, natuur, rivier de Vecht) of aan een van de thema’s die onderwerp zijn van een (toekomstige) tentoonstelling. Tijdens de residentie-periode is de tentoonstelling PRIKKEL te zien op Buitenplaats Doornburgh, hierin staat prikkelverwerking centraal. Met de vragen; is onze samenleving overprikkeld? Wat kunnen wij leren van neurodiversiteit? In het voorjaar van 2024 is het onderwerp SYMBIOSE, waarin de verhouding van de mens met de natuur centraal staat. De connectie met de plek en/of de onderwerpen mag worden opgevat in de breedste zin van het woord. Wil je een beter idee krijgen over wat je kunt verwachten? Lees hier het hele interview met directeur Joanna van Dorp. 

Onderdeel van deze residency is een presentatie van het project waar je als journalist aan hebt gewerkt tijdens je verblijf. De vorm van die presentatie is geheel aan jou. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lezing, artikel, interview, multimediaal project of podcast zijn, maar ook experimentele journalistieke uitingen zijn welkom.

Voorzieningen 

  • Beschikking over een eigen appartement in het klooster bestaande uit een woonkamer, slaapkamer en werkkamer met een draadloze internetaansluiting; 
  • De resident kan gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken en verblijfsruimte met bibliotheek;
  • Er zijn mogelijkheden om in overleg en met ondersteuning vanuit de organisatie workshops, seminars of andere bijeenkomsten te organiseren; 
  • De resident kan daarnaast lezingen en tentoonstellingen bijwonen en zelf initiëren; 
  • Tegemoetkoming in de tijdsinvestering van €2.500 per maand; 
  • Reis-, verblijfs- en andere journalistieke onkosten worden gedekt door het Fonds BJP. 


Aanvragen
 

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 18 augustus 2023. Lees voor het indienen van een aanvraag de Leidraad en algemene voorwaarden van het Fonds BJP door. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s. 

Alle ingediende aanvragen die voldoen aan de formele criteria worden aan een speciaal samengestelde commissie ter beoordeling voorgelegd. In de commissie is de Buitenplaats Doornburgh vertegenwoordigd. Op basis van het advies van de commissie, draagt het Fonds BJP de meest geschikte kandidaat voor. Uiterlijk mid-september krijg je bericht van ons over de uitkomst van de vergadering. Als blijkt dat uit de aanvragen geen geschikte kandidaat kan worden geselecteerd, kan de adviescommissie besluiten de residency niet in te vullen.