Schrijf je in voor de nieuwbrief

Oproep Residency Nederlands Instituut in Turkije

Deze oproep is gesloten – Wil jij twee maanden vanuit Istanbul werken aan je journalistieke project? Wil jij je verdiepen in een onderwerp dat betrekking heeft op Turkije, Istanbul of de regio? Dan is deze residency iets voor jou! 

Over het Nederlands Instituut in Turkije 

Het Nederlands Instituut in Turkije (NIT) is een onderzoekscentrum dat zich toelegt op de studie van de (historische) culturen en samenlevingen van Anatolië en Turkije. Het doet historisch en archeologisch onderzoek en heeft tot doel academisch onderzoek in Turkije te stimuleren en te faciliteren, zowel voor wetenschappers als studenten uit binnen- en buitenland. 

 

 

 

 

 

Over de residency 

Periode
Deze residency heeft een duur van ongeveer twee maanden van 18 september tot en met 19 november 2023.

Voor wie
De resident is een journalist (m/v/x) die werkt aan Nederlandstalige projecten bedoeld voor publicatie in Nederlandse media (uitzonderingen gelden voor kandidaten uit het Nederlands-Caribisch gebied). Het NIT is geschikt voor een journalist die onderzoek wil doen of samenwerkingen wil verkennen. De residency kan ook gebruikt worden voor vooronderzoek, journalistieke reflectie of als schrijf- of monteerperiode. Er zijn rond die tijd ook enkele fellows en gastonderzoekers aanwezig voor korte verblijven. 

Waarover?
Als journalist-in-residence bij het NIT werk je aan een project dat te maken heeft met Turkije, Istanbul en de regio (‘brug’ tussen Europa en Azië). Verschillende relevante onderwerpen en thema’s waaraan je aan kunt denken zijn Turkije in de EU, 100 jaar Turkse republiek in 2023, stedelijke vernieuwing en beeldvorming. Hoe speelt het verleden bijvoorbeeld een rol in de hedendaagse politiek in Turkije?

De voorzieningen 

  • Beschikking tot dit appartement met twee slaapkamers, open keuken, woonkamer en badkamer, dat zich bevindt in de wijk Beyoğlu, op tien minuten afstand van het NIT;  
  • Het NIT organiseert, vaak in samenwerking met Nederlandse en Turkse partnerorganisaties, lezingen, workshops en bijeenkomsten waar je als journalist-in-residence aan kunt deelnemen; 
  • Het NIT heeft een goed uitgeruste en up-to-date bibliotheek met een specifieke focus op de archeologie, geschiedenis en erfgoed van Anatolië en de omliggende regio’s. Als journalist-in-residence heb je 24 uur per dag toegang tot deze bibliotheek;
  • Introductie in het netwerk van de organisatie; 
  • Tegemoetkoming in de tijdsinvestering van per persoon €2.500 per maand; 
  • Reis-, verblijfs- en andere journalistieke onkosten worden gedekt door het Fonds BJP.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 21 juli 2023. Lees voor het indienen van een aanvraag de Leidraad  en algemene voorwaarden van het Fonds BJP door. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s. 

Alle ingediende aanvragen die voldoen aan de formele criteria worden aan een speciaal samengestelde commissie ter beoordeling voorgelegd. In de commissie is het NIT vertegenwoordigd. Op basis van het advies van de commissie, kiest het Fonds BJP de definitieve kandidaat voor de residency. Begin augustus krijg je bericht van ons over de uitkomst van de vergadering. Als blijkt dat uit de aanvragen geen geschikte kandidaat kan worden geselecteerd, kan de adviescommissie besluiten de residency niet in te vullen.