Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vijf journalistieke residency’s in binnen- en buitenland dit najaar

Dit najaar bieden we vijf residencyplekken voor journalisten die zich alleen of samen met collegajournalisten voor een periode op een journalistiek project kunnen storten vanuit een andere omgeving. Hier staan ze op een rij:

Residency Buitenplaats Doornburgh (Maarssen)

Wil jij je zes weken als journalist-in-residence terugtrekken in een uniek voormalig klooster in het groen, op een steenworp afstand van Utrecht, waar kunst, journalistiek en wetenschap samensmelten?  “Wij nemen het niet-weten als uitgangspunt. Het is belangrijk om ruimte te houden om te laveren en met een open blik te onderzoeken.” – Joanna van Dorp, directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh. Koen Haegens schreef tijdens zijn verblijf als journalist-in-residence een boek over onze omgang met vrije tijd. Daar lees je meer over in dit interview.

Residency Besiendershuis (Nijmegen)

Wil jij je drie maanden terugtrekken en eventueel samen met een collegajournalisten vanuit een iconisch pand in Nijmegen werken aan je/jullie journalistieke project? Wil jij je verdiepen in een onderwerp dat speelt in omgeving Nijmegen? Dan is deze residency iets voor jou! Lees meer over het Besiendershuis in dit interview met co-programmamaker van het Besiendershuis Jan-Wieger van den Berg.

Residency Nederlands Instituut Turkije (Istanbul)

Op de grens tussen Europa en Azië is Istanbul een smeltkroes van cultuur, historie, politiek en religie. ‘Het is een gebied waar veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden’, vertelt Fokke Gerritsen, directeur van het NIT in het interview met het Fonds BJP. Wil jij twee maanden vanuit Istanbul werken aan je journalistieke project? Wil jij je verdiepen in een onderwerp dat betrekking heeft op Turkije, Istanbul of de regio? Dan is deze residency iets voor jou!

Residency Koninklijk Nederlands Instituut Rome (Italië)

Wil jij zes weken vanuit Rome aan een journalistiek project werken dat betrekking heeft op een thema dat in Italië speelt? En is het voor jouw onderzoek van toegevoegde waarde om je in een academische omgeving te begeven? Dan is deze residency iets voor jou! Lees ook het interview met Rita Landeweerd, directeur bedrijfsvoering van het KNIR over alle mogelijkheden binnen het KNIR.

Residency Atelier aan de Middendijk (Usquert)

Wil jij je twee periodes van 5 à 6 weken terugtrekken en eventueel samen met een collega vanuit een atelier aan de Waddenzee werken aan je/jullie journalistieke project? Kom je maar niet toe aan het schrijven van de laatste hoofdstukken van je boek heb je tijd nodig om in alle rust te kunnen reflecteren op je onderzoek? Of wil je een documentaire maken over een onderwerp in Groningen? Dan is deze residency iets voor jou! Lees in dit interview met Dirk-Jan Visser, mede-initiatiefnemer van deze residency, meer over deze unieke plek in Usquert. Ook spraken wij met Elvira Werkman, zij was journalist-in-residence en schreef in Usquert de eerste pagina’s voor haar boek. Dit interview lees je hier.

Heb je vragen over een van deze residency’s? Neem gerust contact op of meld je aan voor ons online residency-spreekuur op 11 juli. Vanaf 12:00 uur zitten onze medewerkers klaar om al je vragen te behandelen of met je te sparren over je aanvraag.