Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vijf lees-, luister en kijktips voor deze zomer

Op het strand, het vliegveld of een zonovergoten terras. Een greep uit zomerse locaties om in goede boeken, podcasts en andere publicaties te duiken. Nog geen idee wat te lezen, luisteren of kijken? Ter inspiratie doen we een greep uit de in 2023 gepubliceerde projecten die met steun van het Fonds BJP tot stand kwamen. Op zoek naar nog meer journalistieke publicaties? Een compleet overzicht vind je hier

Welkom in de volksbuurt

Robin de Wever en Astrid Cornelisse

​De Pijp in Amsterdam, Klarendal in Arnhem en Kamperpoort in Zwolle. Slechts drie voorbeelden van de vele volksbuurten waarin de gentrificatie gestaagd toeneemt. Mede door de hoge huizenprijzen zijn de buurten in trek bij hoogopgeleiden met meer financiële middelen. Wat betekent het voor die huidige bewoners als er ineens een nieuw slag mensen komt wonen? Als er mensen komen die, bedoeld of onbedoeld, de vertrouwde omgeving aanpassen? Robin de Wever onderzoekt in deze podcast het leven in zijn volksbuurt het Soesterkwartier in Amersfoort.

Strijdbaar

Waar een wil is, is geen weg

Floris Meinardi

Deze documentaire gaat over het persoonlijke verhaal van Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts die zich 45 jaar verzet hebben tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd, Utrecht. Amelisweerd is een landgoed in de gemeente Bunnik, ten oosten van de stad Utrecht. Wie zijn deze actievoerders en wat maakt landgoed Amelisweerd voor hen zo belangrijk? Wat zijn hun beweegredenen en wat doet jarenlang activisme met hun privéleven? Floris Meinardi volgt de twee activisten.

 

Elementen voor een duurzame toekomst

Frank Mulder en Sanne Bloemink

Nederland wil steeds minder afhankelijk zijn van olie, gas en kolen, maar voor de groene economie zijn nieuwe bouwstenen nodig. Dit zijn (chemische) elementen zoals uranium, kobalt en waterstof. Kobalt is onmisbaar voor bijvoorbeeld elektrische auto’s, maar hoe komen wij aan deze grondstof? Hoe gaat waterstof bijdragen aan een duurzame energievoorziening? En wat zijn de dilemma’s rondom uranium? In deze zevendelige serie artikelen onderzochten Frank Mulder en Sanne Bloemink chemische elementen die belangrijk zijn voor de economie van de toekomst.

Gelukskind

Het leven van Hans van Maanen

Sjeng Scheijen

Hans van Manen is een bekende Nederlands choreograaf, met wereldwijde roem. Zijn dansvoorstellingen worden gespeeld door de meest prestigieuze dansgezelschappen. Inmiddels is hij negentig. Nog steeds is hij zeer betrokken bij het ballet. Wat heeft Hans van Manen doen uitgroeien tot een van de meest toonaangevende choreografen ter wereld? Auteur Sjeng Scheijen kreeg toegang tot het archief van Van Maanen en sprak uitgebreid met hemzelf, zijn familie en collega’s. In deze biografie beschrijft hij zijn leven. Van een onafgeronde lagere schoolopleiding, via zijn eerste choreografie, tot zijn ontwikkeling tot vakman en kunstenaar.

Op zoek naar verstrooide tijd

Koen Haegens

Journalist Koen Haegens signaleerde in een eerder boek al de opkomst van een ‘haastmaatschappij’, waarin mensen harder lopen, korter slapen en zelfs sneller praten dan vroeger. Een ingrijpende gebeurtenis die hem bijna het leven kost, zet hem aan het denken. Hoe kan het dat we van elk moment willen genieten maar ondertussen al swipend, scrollend en bingewatchend smijten met de uren, alsof ze niet op kunnen? Mede aan de hand van grote denkers als Kierkegaard, Heidegger en De Beauvoir duikt hij in dit boek in de ‘verstrooide tijd’.