Zaterdag 19 augustus is de Internationale dag van de Fotografie. Een dag waarop wordt stilgestaan bij de belangrijke rol van fotografie en het werk van fotografen. Ter gelegenheid van deze dag hebben we een selectie gemaakt van vijf door ons gesteunde journalistieke fotoboeken. Heb jij ook een mooi fotoproject in gedachten? Kijk dan eens wat de mogelijkheden zijn binnen onze Regeling Projectsubsidies.
Het Oordeel
De zaak Christina Boyer
Jan Banning
Op 14 april 1992 werd de 22-jarige Christina Boyer uit Columbus, Ohio, gearresteerd voor de moord op haar dochtertje Amber en veroordeeld tot levenslang. De documentairefotograaf Jan Banning stuitte op dit verhaal tijdens onderzoek voor een project over strafrecht in vier verschillende landen. Het fotografisch project ‘Het oordeel’ schetst een beeld van een systeem dat machtiger is dan het individu, de rol van media in rechtszaken en het gewicht van sociale achtergrond. Welke invloed hebben lokale media op het strafproces? In hoeverre zijn vervolging en veroordeling in de zaak Christina Boyer representatief voor het Amerikaanse strafrechtsysteem? En wat doet een jarenlange gevangenisstraf met een mens? Aan de hand van documenten en fotografie geeft fotograaf Jan Banning inzicht in het Amerikaanse strafrecht in het algemeen en een blik in het leven van de veroordeelde vrouw Christina Boyer in het bijzonder. Bestel hier het boek.
World War Two today
Roger Cremers
Hoewel de Tweede Wereldoorlog ver achter ons ligt, is de impact van de oorlog nog steeds voelbaar. Overal in Europa zijn monumenten te vinden en jaarlijks worden vele herdenkingen gehouden. Niet zelden gaat het herdenken gepaard met toerisme. Hoe gaan mensen met die monumenten en herdenkingen om? Roger Cremers onderzocht de manier waarop men met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog omgaat. Bestel hier het boek.
Horse / Paard
Heleen Peeters
Mensen en paarden delen een lange geschiedenis waarin paarden verschillende rollen spelen: van werkdier met praktisch nut tot gezelschapsdier met een morele status. Daarnaast is ook de menselijke consumptie van paardenvlees onderdeel van deze gedeelde geschiedenis. In 1948 startte de grootvader van fotograaf Heleen Peeters een paardenslagerij. Zeventig jaar later, dook zijn kleindochter in de manieren waarop mensen en paarden zich wereldwijd tot elkaar verhouden. Ze bezocht onder meer paardenopvangcentra, paardencompetities en paardenslagers om de relaties tussen paard en mens in beeld te brengen. Daarnaast sprak ze met slagers, fokkers en andere paardenexperts, deed archiefonderzoek en beschreef wat ze onderweg tegenkwam. Bekijk/bestel hier het boek.
De laatste riviervissers
Michael Rhebergen
Fotograaf Michael Rhebergen heeft twee riviervissers meer dan vijf jaar gevolgd. De twee mannen, vader en zoon, zijn een van de laatsten in Nederland die bestaan van wat zij met hun netten vangen. Rhebergen ging mee het water op, leerde over de invloed van de maanstand op de visvangst en dat het vissersbestaan meer betekent dan het vangen van vis. Het boek is hier te bestellen.
Siberian Exiles II
Claudia Heinermann
Toen het rode Leger in 1944 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog westwaarts oprukte en de Duitsers uit de Baltische staten verdreef, vreesden de Baltische volkeren dat ze opnieuw door de Sovjets zouden worden bezet. Hierdoor was er een sterke bereidheid onder de bevolking om te vechten voor onafhankelijkheid met als gevolg een oorlog die op zijn minst tot 1956 duurde. Claudia Heinermann reisde door de Baltische staten om de archieven in te duiken en te dwalen door de uitgestrekte bossen die al zo lang een schuilplaats waren voor veel partizanen. Ze ontmoette oudere verzetsstrijders om hun levensverhalen vast te leggen. Dit fotoboek is deel twee van een serie waarin het verhaal van de overlevenden in beeld wordt gebracht. Bestel het boek hier.