Schrijf je in voor de nieuwbrief

Zes traineeplekken voor onderzoeksjournalisten in spe bij regionale en lokale media

Ben je journalist en wil je graag in de praktijk werken aan je vaardigheden als onderzoeksjournalist? Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) stelt per 1 november 2023 in samenwerking met een selectie aan lokale en regionale media zes traineeships beschikbaar voor onderzoeksjournalisten in spe. Je gaat zes maanden tot een jaar aan de slag als trainee onderzoeksjournalist op een lokale of regionale redactie. Daar leer je de kneepjes van het vak van ervaren (onderzoeks)journalisten tegen een regulier salaris. Deze Regeling Jong Talent wordt mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van OCW en is bedoeld om beginnende journalisten in staat te stellen zich te specialiseren, een eigen netwerk op te bouwen en een stevig fundament voor hun beroepspraktijk te leggen. Solliciteren op deze vacatures kan tot en met 12 september 2023.

Deelnemende media
De traineeships komen beschikbaar bij de volgende mediapartijen:

Lokale en regionale traineeships
Bovenstaande traineeships vallen onder een nieuw onderdeel van de regeling Jong Talent. Het betreffen vacatures bij regionale en lokale media. Later dit jaar volgen meer vacatures binnen de regeling, bij zowel landelijke als regionale titels.

Voorwaarden
Journalisten zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding, of hebben een andere opleidingsachtergrond. Journalisten dienen Nederlandstalig te zijn en idealiter gepubliceerd te hebben in Nederlandse media.

Praktisch
Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Zij zijn verantwoordelijk voor je salaris, begeleiding en arbeidsvoorwaarden. Je krijgt betaald volgens de cao-regels voor beginnende journalisten. Je werkt in principe fulltime voor de periode van een paar maanden tot een jaar.

Extra scholing
Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten waarvoor je werkgever je vrijstelt. Alle trainees van de jaargang 2023 zitten bij elkaar zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt. Daarnaast zorgt het Fonds BJP eventueel voor aanvullende coaching van een ervaren onderzoeksjournalist.

Solliciteren
Je kunt solliciteren op een of meerdere vacatures. Je richt je sollicitatie direct aan de betrokken mediapartij. Alle deelnemende media plaatsen een eigen advertentie. Daarin kunnen aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de kandidaat naast de algemene voorwaarden die het Fonds BJP heeft geformuleerd.

Selectie en start
In september vindt de selectieprocedure plaats door de deelnemende media. Eind september zijn alle kandidaten bekend. Je gaat vanaf 1 november 2023 aan de slag op de redactie. In december vindt er een kick-off bijeenkomst plaats met de hele groep, georganiseerd door het Fonds BJP.

Eerdere lichtingen Jong Talent
Het Fonds BJP is in 2019 gestart met deze Regeling Jong Talent, mogelijk gemaakt met de extra gelden voor onderzoeksjournalistiek en talentontwikkeling die beschikbaar gesteld zijn door het kabinet. Lees hier een interview met Karlijn Saris, trainee bij De Groene Amsterdammer over haar ervaring. Hier lees je hoe het een aantal andere trainees van de lichting 2020 vergaat en zeven tips van voormalig trainees.