Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij BNR Nieuwsradio

Als trainee onderzoeksjournalistiek bij BNR ben je een volwaardig lid van onze onderzoeksredactie en medeverantwoordelijk voor de eigen verhalen die BNR-smaak geven. Tech, politiek en innovatie zijn domeinen waarbinnen je je thuis voelt. Je ambitie is onderzoeken, ontdekken en onthullen. Je werkt zij-aan-zij met de makers van podcasts zoals Crypto Cowboys, All in the Game en Napleiten.

Wie zijn wij?  

BNR, gespecialiseerd in audio on demand, podcasting en live radio, verzorgt naast het belangrijkste zakelijke en financieel- economische nieuws ook duiding, verdieping en context- en opinievorming. We laten de luisteraar de wereld om zich heen beter begrijpen met dagelijks beursnieuws in BNR Beurs, het laatste uit de wereld van tech in BNR Digitaal of interviews met nieuwsmakers in BNR’s Big Five. 

Als trainee onderzoeksjournalistiek laten we je kennismaken met al onze nieuwsuitingen waarvoor jij de onderzoeken doet. Daar waar nodig, treed je ook op als duider in de live uitzendingen of onze podcasts. Bij BNR werken ongeveer 50 medewerkers in vaste dienst en ook veel zelfstandige journalisten en presentatoren. Onze studio en redactie zijn gevestigd in Amsterdam tegenover het Amstelstation. 

Wat biedt BNR? 

Bij ons heb je de vrijheid om je ideeën tot uitvoering te brengen. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die hart voor de zaak hebben en elkaar helpen, waar je ook veel van kan leren.   

Verder bieden wij: 

 • Jaarcontract van 40 uur per week, met de intentie tot verlenging 
 • Deelname aan een scholingsprogramma van het Fonds BJP waarin je wordt opgeleid tot volwaardig onderzoeksjournalist 
 • Persoonlijke coaching en training on-the-job 
 • Training in spreken op zender en presentatievaardigheid 
 • Goed bereikbare werkplek (OV en fiets) naast het Amstelstation in Amsterdam 
 • Reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot thuiswerken 

Werken bij BNR 

BNR is nieuwsgierig, onbevangen, stelt vragen en zoekt oplossingen. Bij ons heb je de vrijheid om je ideeën tot uitvoering te brengen en je nieuwsgierigheid en onbevangenheid te ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat je die eigenschappen nodig hebt om een goede onderzoeksjournalist te zijn. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die hart hebben voor de zaak en elkaar helpen, waar je ook veel van kan leren. We koppelen je aan twee ervaren collega’s en je loopt daarnaast mee met diverse redacties en programma’s. 

Jouw taken in het kort: 

 • Eigen nieuws maken
 • In teamverband werken aan verhalen en korte- en langlopende onderzoeksprojecten
 • Live in de uitzending je verhalen of onderzoekproject toelichten

Dit ben jij: 

 • Je hebt ambitie te scoren met eigen, impactvolle verhalen  
 • Je bent een echte nieuwsjunk, durft eigenzinnige nieuwskeuzes te maken en volgt daarbij je eigen koers 
 • Je bijt je graag ergens in vast en hebt lef 
 • Je hebt bij voorkeur al wat ervaring in de journalistiek, zie volledige eisen onderaan deze vacature 
 • Je voldoet aan de formele eisen van Het Fonds BJP. Zie volledige eisen onder aan de vacature. 

Bij BNR erkennen we de waarde van verschillende achtergronden, ideeën en ervaringen, en streven ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt. We moedigen sollicitanten van alle achtergronden aan om deel uit te maken van ons team, omdat we geloven dat dit bijdraagt aan een dynamische en inspirerende werkcultuur. 

Solliciteren 

Je kunt je tot en met 16 oktober aanmelden voor deze vacature via deze link. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Eric van den Berg, eindredacteur onderzoeksredactie BNR, 06 2456 3084, eric.van.den.berg@bnr.nl 

Procedure en voorwaarden Regeling Jong Talent 

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. 

Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart en relevante publicaties kunnen overleggen kunnen solliciteren. Journalisten dienen Nederlandstalig te zijn en idealiter gepubliceerd te hebben in Nederlandse media. 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.