Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij de gezamenlijke onderzoeksredactie van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem

Misstanden aan de kaak stellen. Verhalen maken die ertoe doen, over (kwetsbare) mensen, over onrecht; en daarmee honderdduizenden lezers bereiken. Dat is voor veel journalisten toch het summum. Op de onderzoeksredactie van de Brabantse kranten mogen we ons daar zelfs volledig aan wijden. En we hebben plek voor een trainee. 

In een hagelnieuw gebouw in Tilburg, op een steenworp afstand van het station, werkt de Brabantse onderzoeksredactie aan spraakmakende producties. Die worden gepubliceerd op de websites, apps en in de kranten van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Drie ervaren onderzoeksjournalisten én trainee(s) krijgen er alle tijd en ruimte om verhalen te maken die in de dagelijkse ‘waan van de dag’ mogelijk blijven liggen. Het werk van deze redactie leverde al de nodige primeurs op, die ook door lezers hoog gewaardeerd werden. We maken daarbij ook video’s en, als het even kan, podcasts. De trainee kan samen met een collega aan een onderzoek werken of in overleg zelfstandig een project krijgen. 

Wat hebben we te bieden? 

  • Een betaalde fulltime arbeidsovereenkomst voor een jaar, met mogelijkheid tot verlenging met een jaar.  
  • Je krijgt een regulier salaris, conform de salarisnormen voor beginnende journalisten.  
  • Het traineeship, dat start op 1 januari 2024, wordt mogelijk gemaakt door het Fonds BJP. 
  • Veel vrijheid om eigen verhalen te pitchen en te maken en daarbij de beste vorm te vinden. 
  • Intensieve begeleiding 
  • Een zelfstandige onderzoeksredactie met ervaren journalisten. We houden ervan om met elkaar te sparren, we steunen elkaar als het eens een beetje tegenzit en we lachen graag. 

Het Fonds BJP zorgt tijdens de contractperiode ook voor cursussen waarmee jij je als onderzoeksjournalist kunt ontwikkelen. Je krijgt een arbeidsovereenkomst bij ons moederbedrijf, DPG Media. Als hét mediabedrijf van Nederland staan we open voor alle talent in de maatschappij. Ongeacht je achtergrond, nodigen we je uit om te solliciteren op deze functie. 

Wat zoeken wij?

We zoeken iemand die nieuwsgierig, onbevangen, maar ook kritisch in de onderzoeksjournalistiek stapt. Iemand die altijd vragen heeft en die ook aan anderen durft te stellen. Eigenzinnigheid, originaliteit en journalistieke vernieuwing vinden wij heel fijn. Heb je al ideeën voor journalistiek onderzoek, dan zijn die meer dan welkom. Het is belangrijk dat je initiatief neemt, zelfstandig kunt werken en ook bij een grote hoeveelheid informatie nog het overzicht weet te houden. We zoeken iemand met schrijfervaring die in ons team ook van de kwaliteiten van anderen wil leren en profiteren. Bij de vrijheid die je krijgt, hoort ook een grote verantwoordelijkheid. We zijn op zoek naar iemand die bereid is hard te werken om het doel te bereiken. 

Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart en relevante publicaties kunnen overleggen mogen solliciteren. 

Solliciteren, en dan? 

Heb je direct zin om aan de slag te gaan? Stuur dan uiterlijk 16 oktober je motivatie en je cv naar Vincent Leemans, adjunct-hoofdredacteur Brabant bij DPG Media. Zijn mailadres is vincent.leemans@dpgmedia.nl. Ook als je eerst nog iets wilt vragen, kun je bij hem terecht. Heb je gesolliciteerd, dan krijg je altijd een reactie, uiterlijk op 30 oktober. Zit je bij de eerste selectie, dan zullen we telefonisch contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. 

Regeling Jong Talent  

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier