Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij De Telegraaf

Wil jij als beginnend onderzoeksjournalist spraakmakende nieuwszaken tot de bodem toe uitzoeken? Voor het meest spraakmakende nieuwsmerk van Nederland uitzoeken hoe die hoofdverdachte in een grote fraudezaak aan zijn miljoenen kwam, een dag later de zorgbegrotingen van de afgelopen tien jaar doorspitten of met de defensieverslaggever samen een geslaagd WOO-verzoek verwerken tot een opening krant waar iedereen het de volgende dag bij de koffieautomaat over heeft? Solliciteer dan naar de functie van Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij De Telegraaf. 

Waar kom je te werken?  

De redactie van De Telegraaf in Amsterdam Sloterdijk is de uitvalsbasis voor ruim tweehonderd collega’s. Samen maken we niet alleen dagelijks de krant, maar zijn een 24/7 nieuwsplatform dat op onze eigen uitgesproken wijze strak op het nieuws zit. We zijn toonaangevend op de gebieden politiek, sport, misdaad en economie. Verslaggevers als Wouter de Winther, John van den Heuvel en Saskia Belleman lopen voorop en zijn daarom graag geziene gasten in andere media. 

Als trainee kom je op de centrale verslaggeverij te werken waar onze onderzoeksploeg deel van uitmaakt. Deze redactie bestaat uit een groep algemene of hit and run-verslaggevers en een aantal inhoudelijk specialisten. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidzorg, defensie en klimaat. Zij onderhouden hun netwerken en zorgen ervoor dat we nieuws uit die sectoren niet alleen als eerste hebben, maar ook direct kunnen voorzien van de broodnodige duiding.  

De onderzoeksredactie is nadrukkelijk geen losstaande entiteit, maar onderdeel van de verslaggeverij zodat we potentiële onderzoeksklussen zo snel mogelijk kunnen onderkennen en verslaggevers elkaar kunnen helpen. De cultuur op onze redactie is er eentje van korte lijntjes waarbij iedereen die met een goed idee komt de ruimte krijgt dat uit te voeren.  

Wat wij in huis willen halen  

Is een vasthoudende researcher die in staat is grote hoeveelheden informatie en bronnen door te spitten, daar de belangrijkste informatie uit weet te filteren en samen te vatten. Met onze onderzoeksverslaggevers verwerk je die tot heldere verhalen die we zo goed mogelijk presenteren via al onze platformen. Dat kan in geschreven vorm, maar ook als video en podcast.  

Je bent goed thuis in de Wet open overheid (Woo), niet vies van secuur agendabeheer waardoor je grip houdt op de vaak lang lopende onderzoeksprojecten en vindt het leuk om samen te werken. Zowel met de andere leden van onze onderzoeksredactie als de portefeuillehouders die onze redactie heeft op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg, defensie en onderwijs.   

Inhoudelijk ben je breed geïnteresseerd. Je verdiept je net zo graag in de achtergronden van verwaarloosde bruggen, viaducten en wegen als de bestuurscrisis bij een prominente overheidsorganisatie. Waarbij het uitgangspunt altijd is: onderzoeksjournalistiek die tot spraakmakende en voor onze lezers aansprekende en relateerbare producties leidt.   

Dit hebben wij te bieden 

Een werkplek op onze centrale redactie in Amsterdam Sloterdijk. Als beginnend onderzoeksjournalist kan je daar rekenen op de begeleiding en collegiale sfeer waarin jij je zo goed mogelijk kan ontwikkelen. We starten je traineeship met een aantal weken meewerken op onze internetredactie en hit and run-groep waardoor je snel gevoel krijgt voor onze schrijfstijl en organisatie. Daarna ga je met je begeleider aan de slag bij onze onderzoeksgroep. Je draait daarin direct mee als volwaardig lid. 

Bij de functie hoort een bruto maandsalaris tussen €2500 en €3000 op basis van een 38-urige werkweek. Waarbij jouw startsalaris natuurlijk afhankelijk is van datgene wat je in huis hebt. Je krijgt alles om je werk goed te kunnen uitvoeren; een laptop, iPhone en de mogelijkheid om dankzij onze hybride werkcultuur en in afstemming met je directe collega’s een gedeelte van je werkweek vanuit huis te werken.  

Voor deze thuiswerkdagen krijg je een vergoeding. En voor je dagen op kantoor ontvang je ongeacht het vervoersmiddel een reiskostenvergoeding waarbij je deze keuze krijgt tussen een kilometervergoeding van € 0,21 of een NS Business Card. Als nieuwe collega krijg je verder onbeperkt toegang tot De Academie, onze binnenhuisuniversiteit, met een ruim aanbod aan opleidingen om je talenten optimaal te ontwikkelen of te ontdekken. En met een pensioen van ons eigen Mediahuis Pensioenfonds werk je ook alvast aan je mogelijkheden voor later. 

Kom binnen! 

Klinkt deze vacature en ons huis als jouw plek om (verder) te groeien? Open dan onze deuren met jouw sollicitatie en ontdek wie wij zijn. Solliciteer tot en met 16 oktober via deze link. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. De onderzoekstrainee begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar.  Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Heb je vragen? Stel ze dan! Bel (06-42829469) of app met Bo Hilster, onze Recruitment Coördinator. Of stuur een e-mail, net wat jou uitkomt. 

Mediahuis: één met de samenleving 

Onze merken staan in het hart van de samenleving. Een samenleving die zich net als onze autonome en cross mediale merken kenmerkt door een grote verscheidenheid. Het is net díe diversiteit die we omarmen en die de fundering vormt van ons huis. Ook als het gaat om onze collega’s.  We willen dat iedereen hier zichzelf kan zijn en een mening kan vormen. We nodigen je uit om helemaal jezelf te zijn en geven je de mogelijkheid om te bewegen door de hele organisatie. Ons huis moet als thuis voelen.   

Regeling jong talent 

Deze functie valt onder de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze Lokale en Regionale Traineeships zijn bedoeld voor journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een lokale of regionale redactie. Trainees komen voor een jaar in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt, in dit geval De Telegraaf. Verlenging met een jaar is mogelijk. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het traineeship meerdere scholingsactiviteiten. Ook zorgt het Fonds BJP voor een ervaren onderzoeksjournalist die de trainees als coach zal begeleiden. 

Als je reageert op deze vacature worden je contactgegevens gedeeld met het Fonds BJP. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier