Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij het Financieele Dagblad

Ben jij nieuwsgierig, onderzoekend en vasthoudend? Wil jij je verdiepen in de wereld van de grote geldstromen en de financiële macht? En wilde je diep in je hart altijd al journalist worden? Dat treft. Want bij het Financieele Dagblad is er plek voor een jong onderzoek talent.  

Over het FD 

Het Financieele Dagblad is een groeiende krant met een sterke focus op politiek, zakelijk en economisch nieuws. Het FD  heeft als missie de ‘financiële macht’ te controleren en heeft een dijk van een reputatie als het gaat om feitelijkheid, objectiviteit en degelijkheid.  Als het in het FD staat, dan is het waar.  

Onze geschiedenis gaat weliswaar terug tot 1796, maar we weten meer jongere lezers aan ons te binden dan andere landelijke dagbladen. Van alle ‘FD-lezers’ valt ruim de helft in de doelgroep 20-49 jaar. Die lezer is natuurlijk ook steeds meer online te vinden en is ook luisteraar van onze verdiepende podcasts. De redactie, waar zo’n 120 mensen werken, is gevestigd naast het Amstelstation in Amsterdam.  

Wat wij bieden 

Ons eerdere Jong Talent Jasper Been, nu in vaste dienst bij ons, heeft zijn traineeship bij het FD ervaren als ‘een geweldige leerplek waar je je in veel dingen mag verdiepen en waar collega’s je altijd op weg helpen’. Jasper heeft zich vorig jaar verdiept in de Groningen gasmiljarden en daar een prachtige webspecial over gemaakt. Hij heeft met het verhaal de journalistieke prijs De Tegel gewonnen in de categorie ‘Pionier’.  

Je komt werken in het team Ondernemen, waar redacteuren schrijven over grote maatschappelijke thema’s als onder meer klimaat, energie, woningmarkt, zware industrie en luchtvaart. Je draait meteen mee in vergaderingen en leert zo snel hoe het FD te werk gaat. Trainee’s krijgen alle ruimte om zelf onderwerpen aan te dragen en verhalen te maken. Indien nodig koppelen we je aan een ervaren redacteur die je op weg kan helpen met aanpak en netwerk. Het FD is een collegiale redactie, waar veel samengewerkt wordt. Remote werken is zeker een optie, maar ook een paar dagen op de redactie werken geeft wel een steilere leercurve en is bovendien gezellig.  

Bij Het Financieele Dagblad erkennen we de waarde van verschillende achtergronden, ideeën en ervaringen, en streven ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt. We moedigen sollicitanten van alle achtergronden aan om deel uit te maken van ons team, omdat we geloven dat dit bijdraagt aan een dynamische en inspirerende werkcultuur. 

Je komt in dienst bij het Financiële Dagblad en krijgt een betaalde fulltime arbeidsovereenkomst voor een jaar, met mogelijkheid tot verlenging met een jaar. Er wordt een regulier salaris afgesproken, conform de salarisnormen voor beginnende journalisten. Je gaat op 1 januari 2024 van start. 

Wat wij zoeken 

In de kern zijn in de journalistiek drie kwaliteiten van groot belang: eigen ideeën hebben voor onderzoeksverhalen, er op uit durven gaan (ouderwets bellen hoort daar zeker bij) en beschikken over een stevig doorzettingsvermogen om je opgedane inzichten tot een lekker leesbaar en feitelijk kloppend verhaal te krijgen. De rest is allemaal te leren. Schrijfervaring en het lef hebben om eens in een jaarverslag te duiken is een pré, net als affiniteit met of kennis van datajournalistiek.  

Procedure en voorwaarden Regeling Jong Talent 

Je kunt je tot en met 16 oktober aanmelden voor deze vacature via deze link. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. De onderzoekstrainee begint op 1 januari 2024. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Nelleke Trappenburg (Chef Team Ondernemen) nelleke.trappenburg@fd.nl / 06-30 61 16 70 

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform in dit geval het Financieele Dagblad, waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. 

Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart en relevante publicaties kunnen overleggen kunnen solliciteren. Journalisten dienen Nederlandstalig te zijn en idealiter gepubliceerd te hebben in Nederlandse media. 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.