Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij het NRC

Als fulltime trainee bij de dataredactie van NRC leer je in samenwerking met collega’s data-gedreven journalistieke producties maken voor de platformen van NRC.  

Mediahuis NRC 

Je traineeship vindt plaats bij één van de mooiste mediabedrijven van Nederland: Mediahuis NRC. De uitgever van NRC, nrc.nl en NRC Audio, met meer dan 200 journalisten, een rijke historie, sterke passie en gedrevenheid in het hartje van Amsterdam. Meer dan 80% van de inkomsten van NRC komt van zo’n 300.000 abonnees. Het merendeel heeft een digitaal abonnement, vaak in combinatie met de weekendkrant. NRC is een dynamisch mediabedrijf, waar persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staat. NRC is onderdeel van Mediahuis. 

Wat Fonds BJP en NRC bieden 

Buiten dat de basiszaken prima geregeld zijn via het Fonds Bijzondere Journalistiek Projecten, krijg je een traineeship op een fijne redactie met, als ’t goed gaat, vrijheid en zelfstandigheid om je traineeship in te vullen. Tegelijkertijd sta je er niet alleen voor en heb je, naast een vaste begeleider, voldoende mensen om je heen om mee te sparren. Je werkt op een inspirerende plek in het hart van Amsterdam met op de 6e etage een dakterras met uitzicht over de stad. Vanzelfsprekend is er de mogelijkheid om af en toe vanuit huis te werken. Het Fonds BJP en NRC bieden daarnaast volop opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. 

Wat kun je?  

 • Je hebt interesse in data-gedreven journalistiek; 
 • Je beheerst de basisvaardigheden van data-analyse in Excel; 
 • Je hebt zelf lerend vermogen: je bent in staat je nieuwe (technische) vaardigheden eigen te maken; 
 • Je werkt gestructureerd en precies; 
 • Je kunt opbouwende feedback geven en ontvangen; 
 • Je communiceert helder en toegankelijk – je kunt je expertise delen; 
 • Je kunt een diversiteit van perspectieven en bronnen aanboren met de zorgvuldigheid die dat vereist; 

Je kunt een artikel van 800 woorden schrijven op basis van je eigen data-onderzoek. 

Wat ben je? 

 • Je bent creatief en hebt eigen ideeën voor verhalen; 
 • Je bent een betrouwbare samenwerkingspartner voor zowel collega’s als derden; 
 • Je bent ambitieus en leergierig – altijd op zoek naar het volgende verhaal, een betere onderzoeksmethode, of meer/andere data; 
 • Je bent een kritische denker; 
 • Je schrikt niet van tijdsdruk, veranderingen en/of innovaties – datajournalistiek is een vak in beweging; 
 • Je bent nieuwsgierig en hebt een open blik. 

Niet vereist, wel fijn 

 • Ervaring met data-gedreven projecten – dat mag ook in academische of onderzoeks-setting zijn; 
 • Ervaring met het verzamelen van gegevens; 
 • Ervaring met data-analyse met behulp van Python, SQL of R. 

Criteria 

 • Je bent niet langer dan drie jaar actief als journalist of niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd aan een journalistieke opleiding; 
 • Je bent bereid om te werken vanaf de NRC-redactie in het centrum van Amsterdam; 
 • Je bent fulltime (36 uur) beschikbaar; 

Zowel Fonds BJP als NRC vindt het belangrijk dat mensen vanuit een diversiteit aan achtergronden en perspectieven een bijdrage leveren aan de redactie. Bij twijfel moedigen we je aan juist wel te solliciteren. 

Solliciteren en contact 

Interesse in deze vacature? Solliciteer dan via deze link. Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opgenomen met Winny de Jong, chef van de dataredactie, via w.dejong@nrc.nl.  Je sollicitatie dient vergezeld te gaan met ten minste een voorbeeld van recent werk dat je toelicht in een motivatiebrief, inclusief een actueel CV. 

Regeling Jong Talent  

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform in dit geval het NRC, waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.