Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij Het Parool

Het Parool  zoekt jong talent dat zich wil ontwikkelen als onderzoeksjournalist. Onder begeleiding van ervaren journalisten schrijf je diepgravende verhalen die onderzoek vergen. Waarover? Amsterdam. De stad groeit, trekt veel mensen, maar herbergt ook de nodige misstanden en problemen die pas aan het licht komen door journalistiek spitwerk.  Als trainee maak je volwaardig deel uit van de redactie en werk je samen met ervaren verslaggevers, ook op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Het betreft een werkervaringsplek, die voortkomt uit een samenwerking tussen  Het Parool  en Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP). 

Over Het Parool 

Het Parool houdt van Amsterdam en van zijn inwoners. Tegelijkertijd verliezen we de wereld om ons heen niet uit het oog. We zijn vooruitstrevend, onderzoekend en doen verslag van de ontwikkelingen in de stad, het land en de wereld via objectieve en betrouwbare journalistiek. Met een oorsprong als verzetskrant hebben we een scherp oog voor mensen in de verdrukking. Het Parool wijst onverdraagzaamheid af, controleert de macht en streeft ernaar de democratie te bevorderen. Behalve voor de harde actualiteit, hebben we ook oog voor het mooie van het leven en gidsen welezers door de stad. 

 Wat wij bieden 

 • Een plek op een professionele, journalistieke redactie 
 • Begeleiding door chefs en ervaren collega’s 
 • Scholingsactiviteiten van het FBJP 
 • Een volwaardig salaris conform cao van 2790 euro per maand, inclusief vakantiegeld, betaald vanuit het Fonds. Het Parool financiert werkgeverslasten en onkosten 
 • Een contract van één jaar, met kans op verlenging van nog één jaar binnen de regeling van het FBJP 
 • Bij Het Parool krijg je als journalistiek talent alle ruimte en kansen 
 • Werk in een geweldige stad, waar veel gebeurt.
 • Als dé krant van Amsterdam streven wij ernaar in ons personeelsbestand een afspiegeling te zien van de stad. Wij roepen kandidaten met een diverse achtergrond in de breedste zin van het woord dan ook op om te solliciteren op deze functie. 

De kandidaat die we zoeken: 

 • Is ambitieus en beschikt over doorzettingsvermogen 
 • Heeft enige journalistieke ervaring 
 • Is maximaal drie jaar geleden (na 1 december 2020) afgestudeerd aan een erkende journalistieke hbo- of wo-opleiding, of heeft maximaal drie jaar relevante ervaring opgedaan in de journalistiek 
 • Kan zelfstandig werken, maar staat ook open voor advies van chefs en collega’s 
 • Kent Amsterdam goed en weet wat speelt in de stad  
 • Denkt mee over online presentatie van artikelen 
 • Heeft gevoel voor de toon, geschiedenis en identiteit van  Het Parool. Lees hier het interview met Anna Herter, voormalig trainee bij Het Parool. 
 • Onderzoeksjournalistiek is interessant en uitdagend, maar kan ook gecompliceerd zijn en vol tegenslagen. De kandidaat is optimistisch en kan tegen een stootje 
 • Gaat fulltime aan de slag. 

Jonge talenten met interesse kunnen voor 17 oktober een cv met motivatie sturen naar hoofdredactie@parool.nl onder vermelding van ‘jong talent’. De gesprekken vinden plaats in de tweede helft van oktober en begin november.  

Deze vacature maakt deel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.