Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij KRO-NCRV

Bij KRO-NCRV zoeken wij een onderzoeksjournalist (trainee): een enthousiaste, gedreven researcher met een grote liefde voor journalistiek én documentaireseries. Raak jij direct enthousiast bij het zien van series als Wild wild country, Mind over Murder en dramaseries als Rampvlucht of Het jaar van Fortuyn? Of van onze KRO-NCRV-producties De villamoord, De pompmoord of De zaak-Rombley? Dan is een plek in ons journalistieke docu-team misschien iets voor jou! Voor NPO 1, 2 en 3 en streamingdienst NPO Start maken wij hoogwaardige, onthullende documentaireseries. Dit doen we met een zeer ervaren, gedreven en creatief team van onderzoeksjournalisten op onze redactie in Hilversum. Ben jij beginnend onderzoeksjournalist en gek op zaken doorspitten, de onderste steen boven krijgen, achtergrondgesprekken voeren en zou je dat graafwerk willen terugzien in een prachtige serie? Wij delen graag onze ervaring en kennis van het journalistieke vak met je!

KRO-NCRV-series 

In onze producties willen we kijkers van begin tot eind boeien. We besteden dan ook veel aandacht aan verhalende en diepgravende research, storytelling en ook de verfilming op vernieuwende manieren. We zoeken de raakvlakken tussen de genres journalistiek, documentaire en drama op, om zo maatschappelijk relevante journalistiek te brengen in bingeable series die op streamingplatform NPO Start én op tv komen. 

We maken bijvoorbeeld reconstructies van grote nieuwsgebeurtenissen of rechtszaken, duiken in de menselijke verhalen achter een gebeurtenis of gaan op zoek naar misstanden en systeemfouten waardoor burgers in de knel raken. Met onze journalistieke makers werken we met enorm veel plezier samen met o.a. vormgevers, filmregisseurs,  scenarioschrijvers en dramaturgen. Onze producties zijn ook altijd crossmediaal. Rond de series ontwikkelen we samen met collega’s o.a. bijzondere verhalen voor podcast (De Verhoorkamer) en online (De Zaak-Rombley op TikTok en YouTube, Ruimteschip Aarde’s online postcodetool). 

De functie 

Als researcher duik je diep in dossiers, voer je gesprekken, ga je met ervaren collega’s op pad, zoek je nieuwe bronnen, spot je interviews en selecteer je (archief)beelden of ander materiaal voor de serie(s). Regelmatig doe je mee aan brainstormsessies over het onderzoek, ook om de research vertaald te krijgen naar een tv-verhaal dat boeit en beklijft. Je leert ook researchen met het beeldverhaal als doel. Rond de publicatie zijn er allerlei redactionele werkzaamheden. 

Werkzaamheden zijn o.a.: 

 • researchen voor onthullende series; 
 • het voeren van achtergrondgesprekken; 
 • het spotten van beeldmateriaal; 
 • het (mee)schrijven van persberichten / teksten rond de publicatie van de serie; 
 • het bedienen van social media rond de publicatie van de serie. 

Wie zoeken wij? 

Je hebt een grote interesse in docu-series en hebt ook al enige ervaring met diepgravend researchwerk, bij voorkeur als (startend) onderzoeksjournalist. Tv- of documentaire-ervaring is een voordeel bij dit traineeship. Je bent analytisch, vindt het ook prettig om zowel zelfstandig als samen een klus te doen en initiatief te nemen om iets beet te pakken. Je bent op de hoogte van allerlei onderzoeksmethoden, die je als onderzoeksjournalist van pas komen. En je bent gemotiveerd om je lang in een verhaal te verdiepen. Wij werken vaak 1 tot 2 jaar aan een serie. Je hebt sociale voelsprieten, legt makkelijk contact met mensen/sprekers en vindt het fantastisch om de beste sprekers en ’karakters’ te zoeken voor een verhaal. Als research trainee werk je mee aan zeker één grote serie. Daarnaast kun je werken aan nieuwe onderwerpen en series die we komend jaar ontwikkelen.  

De trainee die wij zoeken heeft: 

 • een afgeronde universitaire of HBO-opleiding, bij voorkeur een onderzoeksjournalistieke opleiding, met enige journalistieke werkervaring (maximaal 3 jaar); 
 • bij voorkeur een aantal verschillende stages gelopen bij journalistieke media; 
 • ervaring of grote interesse in onderzoeksjournalistieke methodes; 
 • kennis van visuele producties is een pré;  
 • stelt zorgvuldigheid boven resultaat; 
 • en is bovenal nieuwsgierig, enthousiast, doortastend en leergierig. 

Wat bieden wij?  

Je krijgt tijdens je traineeship actieve begeleiding van een senior onderzoeksjournalist/researcher en de eindredacteur. Daarnaast zul je nauw samenwerken met andere collega’s in het team, onder wie ook de regisseurs, zodat je van iedereen wat opsteekt en ook echt onderdeel wordt van het team. We werken met een kern van zo’n 8 – 15 collega’s, afhankelijk van het aantal producties. We zijn een hechte groep waarin teamwork en een fijne sfeer met de nodige gezelligheid voorop staat. Wij bieden een overeenkomst voor 36 uur per week. Het traineeship begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar. We bieden een salaris conform de CAO voor het Omroeppersoneel ingedeeld in schaal F. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en ligt in deze schaal tussen € 2.711,- en € 3.250,- per maand bij een fulltime dienstverband van 36 uur.  

Overige arbeidsvoorwaarden: 

 • 8% vakantietoeslag 
 • 6% eindejaarstoeslag 
 • tegemoetkoming in je reiskosten 
 • de mogelijkheid om feestdagen uit te ruilen 
 • ruim 5 weken vakantie naar rato dienstverband 
 • een laptop in bruikleen 
 • een gunstige pensioenregeling 
 • ruimte voor kennisoverdracht, scholing en training 
 • Solliciteren en procedure  

Solliciteren kan tot en met 16 oktober. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. Het traineeship begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures, kijk hier (Fonds BJP).  

Wil je meer informatie over de functie bij KRO-NCRV’s Kernteam Journalistiek, dan kun je contact opnemen met Hester van Yperen, eindredacteur, hester.vanyperen@kro-ncrv.nl / 06-53955878.  

Regeling Jong Talent 

Deze vacature maakt deel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. De regeling is bestemd voor beginnende onderzoeksjournalisten die willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten samen met de andere deelnemers, zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt. 

Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart, kunnen solliciteren. 

Als je reageert op deze vacature worden je contactgegevens gedeeld met het Fonds BJP. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.