Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij Omroep Brabant 

Zoek jij graag zaken tot de bodem uit? Deel jij graag jouw bevindingen (het liefst wereldkundig)? Heb je affiniteit met regionale journalistiek? Bouw jij graag mee aan het online succes van Omroep Brabant? Beantwoord jij deze vier vragen volmondig met ‘ja’? Lees dan gauw verder en neem actie, want wellicht ben jij dan onze onderzoekstrainee op de nieuwsredactie (in Son en Breugel, vlakbij Eindhoven)! 

Hoe ziet deze rol eruit? 

Onder begeleiding, van o.a. jouw gedreven collega’s en scholingsprogramma, krijg jij de ruimte om jouw onderzoeksvaardigheden en talent verder te ontwikkelen en in de praktijk toe te passen! En dat in Brabant, waar onderzoek wordt gedaan naar de interessantste onderwerpen. Van Brainport tot boeren en van onderwijs tot ondermijning: Brabant is veel meer dan ‘’een wereld vol wonderen’’.  

In deze rol zoek jij naar de diepere laag in het nieuws en kom je zelf met originele ideeën voor nieuwsverhalen die niemand anders heeft. Je krijgt de vrijheid om zelf onderzoek te doen door gebruik te maken van OSINT-tools, datajournalistiek of door het indienen van WOO-verzoeken. Maar ook door nieuws op te halen op de straat, in de rechtbank of waar het ook maar te vinden is. Jij haalt in deze rol alles uit de kast om jouw verhaal wereldkundig te maken. Bij Omroep Brabant lees, zie en hoor je jouw verhaal. 

Met onze betrokken en bevlogen redactie werk jij op de ideale plek om jouw skills verder te ontwikkelen en te laten zien wat jij kan! 

Hier herken jij jezelf in 

Om deze kans met beide handen aan te pakken, is het belangrijk dat jij: 

  • Creatief en goed kunt schrijven; 
  • Constant nieuwsgierig bent naar nieuws; 
  • Beeldend kunt denken; 
  • Je een adequate opleiding hebt afgerond op HBO-niveau; 
  • Weet hoe je onderzoekstools kunt gebruiken; 
  • Een prettige collega bent! 

Daarnaast is het een vereiste dat jij korter dan 3 jaar geleden (1 december 2020 of later) afgestudeerd bent aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond – die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart – kunnen solliciteren.  

Laatstgenoemde eis is opgesteld omdat de vacature onderdeel uitmaakt van de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. De regeling is bestemd voor beginnende onderzoeksjournalisten die willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. In dit geval dus bij Omroep Brabant. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten samen met de andere deelnemers, zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt.  Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.  

Wat mag je van ons verwachten? 

Natuurlijk mag je ook iets van ons verwachten! We bieden je bij Omroep Brabant: 

  • Een goed salaris; 
  • Een afwisselende fulltimebaan van 36 uur per week; 
  • Een inclusieve werkomgeving; 
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals: Een laptop en smartphone, een eindejaarsuitkering van 6% over het bruto jaarinkomen én €30,- bruto per maand als bijdrage aan je zorgverzekering! 

Mooie woorden? 

Als je nu denkt ‘’Het klinkt allemaal leuk, maar wat houdt zo’n traineeship nu echt in?’’, bekijk dan eens de video! Jouw voorganger, Sanne Hoeks, vertelt je in een minuut wat zij allemaal gedaan en geleerd heeft. Sanne is inmiddels bij Omroep Brabant in dienst getreden.  

Ja, ik ben deze onderzoekstrainee!

Druk dan snel op de solliciteerbutton voor deze mooie kans! Dit kan tot en met 16 oktober 2023. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. De onderzoekstrainee begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar.   

Als je nog vragen over de vacature hebt, dan geven researcher Wim Heesterbeek en nieuwsmanager Ton Mallo jou graag antwoord! Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 040 – 294 94 94.  

Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.

Tot snel!