Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij The Investigative Desk

Wij zijn een groep van rond vijftien gespecialiseerde onderzoeksjournalisten met als thuisbasis Amsterdam (A-Lab). We richten ons op grote, vaak internationale bedrijven en organisaties in de sectoren: chemicaliën, defensie & veiligheid, energie, farma & gezondheidszorg, financiën, tabak, en voeding. Een voorbeeld is een groot Europees onderzoek naar PFAS (de zogenoemde ‘forever chemicals’) dat door ons werd geïnitieerd en uiteindelijk tot zeventig publicaties leidde.  

Wie zijn wij? 

We zijn een puur onderzoekshuis. We opereren in teams, methodisch, professioneel, met intensieve ondersteuning van een ervaren redactionele leiding, en vaak in internationale, ‘crossborder’ samenwerkingen. Tot onze partners behoren gevestigde media als Argos, Follow the Money, Nieuwsuur, NRC en Vrij Nederland, en internationaal onder meer The British Medical Journal, El Diario, Kyiv Independent, Mediapart, Libération, Le Monde en Knack. Talent- en expertiseontwikkeling staan hoog in ons vaandel. We doen veel aan opleiding (Onderzoekslab), professionalisering en onderlinge kennisdeling. 

Wat bieden wij?  

Het traineeship is fulltime en duurt een jaar, met daarna de mogelijkheid van verlenging met nog een jaar. Wij bieden een brutosalaris van € 3.100,- per maand (inclusief 8% vakantiegeld), plus reiskostenvergoeding.  Als trainee word je opgenomen in een of twee van onze onderzoeksteams. Je zult intensief samenwerken met ervaren onderzoekers, (deel)onderzoeken uitvoeren en ook eigen voorstellen kunnen doen (en uitvoeren). Dit alles onder intensieve begeleiding vanuit de hoofdredactie. Bovendien kun je deelnemen aan ons programma van permanente professionalisering via interne workshops, trainingen en ‘pizzasessies’.  

Wie ben jij?  

Onze inspirerende hogedrukpan is bij uitstek geschikt voor een jonge journalist(e) met een paar jaar ervaring die een flinke stap in de onderzoeksjournalistiek wil zetten.  

Wij zoeken iemand met grenzeloze nieuwsgierigheid en veel doorzettingsvermogen, die liefst al wat journalistiek onderzoek heeft gedaan, soepel contacten kan leggen, kritisch nadenkt en zich graag wil specialiseren. Gezien onze internationale samenwerkingen is talenkennis een pré. De voorkeur uit naar iemand met belangstelling voor de sectoren chemicaliën, defensie & veiligheid en energie. 

Regeling Jong Talent  

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. De regeling is bestemd voor beginnende onderzoeksjournalisten die willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten samen met de andere deelnemers, zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt. 

Om in aanmerking te komen, moet je korter dan drie jaar geleden (1 december 2020 of later) zijn afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, die na 1 december 2020 een journalistieke werkpraktijk zijn gestart, kunnen solliciteren. 

Solliciteren

Solliciteer tot en met 16 oktober via deze link. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. De onderzoekstrainee begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar. 

Voor meer informatie over deze vacature kun je terecht bij ons hoofdredactionele trio: 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier