Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij Tubantia

Wil jij altijd het naadje van de kous weten? Hou je ervan trends en ontwikkelingen te doorgronden? Wil je ervaren hoe het is om misstanden bloot te leggen en daarover te publiceren? Dan is een traineeship op de redactie van Tubantia.nl de ideale plek voor jou. Hier krijg je tijd, ruimte en de juiste begeleiding om je te ontwikkelen tot een goede, kritische onderzoeksjournalist. Dat doe je in een team dat er eer in schept om verdiepende verhalen te brengen.  

Wie zijn wij?

De Twentsche Courant Tubantia heeft een reputatie als het gaat om onderzoek: vier journalisten wonnen een Tegel, de prijs voor onderscheidende onderzoeksjournalistiek. Recent onderzoek naar de Twentse ondernemer Gerard Sanderink leidde tot een reeks spraakmakende verhalen, een boek en – samen met AD – een van de best beluisterde podcasts van dit moment, In de ban van Rian.  

De redactie is een inspirerende, veilige plek om te werken. Je werkt vanuit de centrale redactie in Enschede in het monumentale Balengebouw in de wijk Roombeek. Je wordt deel van een team van zeven verslaggevers die zich hoofdzakelijk bezighouden met het maken van verdiepende verhalen voor site en krant.  

Wat bieden we?

De Twentsche Courant Tubantia is onderdeel van ADR (AD en zeven regionale titels), een nieuwsmerk van DPG Media. Je maakt gebruik van alle expertise en ervaring binnen het bedrijf. DPG Media beschikt over een Campus, het interne opleidingsinstituut dat tal van cursussen aanbiedt.  We bieden met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten een passend salaris conform de CAO voor journalisten, met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je begint op 1 januari 2024.  

Wie zoeken we?

De redactie is op zoek naar een onderzoekstrainee die: 

  • nieuwsgierig en vasthoudend is; 
  • een tikkeltje eigengereid is en een brede blik op de samenleving heeft; 
  • over analytisch vermogen beschikt; 
  • in staat is om complexe informatie te doorgronden en te vertalen naar heldere, relevante verhalen; 
  • durft te vertrouwen op intuïtie; 
  • die een open blik houdt op het onderwerp; 
  • de Nederlandse taal beheerst; 
  • ook nieuwsgierig is naar nieuwe vertelvormen, zoals bijvoorbeeld podcast; 
  • affiniteit heeft met Twente en bereid is zich voor de duur van de aanstelling te vestigen in Twente. 

Nieuwsgierig hoe het een eerder trainee bij Tubantia verging? Bekijk deze video: 

Ben je klaar voor deze functie? 

Solliciteer tot en met 16 oktober door een mail te sturen aan hoofdredactie@tubantia.nl 

De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd tussen woensdag 18 oktober en vrijdag 27 oktober. De onderzoekstrainee begint  op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar. Verlenging behoort tot de mogelijkheden, net als een vaste aanstelling.  

Voor vragen over deze vacature kun je je wenden tot nieuwschef Raymond Korse (06-51096743). Voor mensen die overwegen te solliciteren maar eerst kennis willen maken met Tubantia, is er op woensdag 4 oktober aan het eind van de middag een informele bijeenkomst in Enschede, met pizza en drankjes. Opgave: r.korse@tubantia.nl.  

De redactie staat open voor alle talent in de maatschappij. Wij roepen kandidaten met een diverse achtergrond in de breedste zin van het woord dan ook op om te solliciteren op deze functie. Juist door de verschillen tussen collega’s ontstaan verrassende inzichten en innovatieve oplossingen. Dat past bij ons.  

Regeling Jong Talent

Deze vacature maakt deel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij de Twentsche Courant Tubantia. Het fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten.  

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier