Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij RFG Magazine

RFG Magazine biedt een unieke kans voor beginnende onderzoeksjournalisten met een vluchtelingenachtergrond. Tijdens dit betaalde traineeship doe je ervaring op met het werken voor meerdere journalistieke opdrachtgevers en bij verschillende Nederlandse mediabedrijven.

RFG is geen conventionele journalistieke organisatie. Onze doelstelling is om journalisten met een vluchtelingenachtergrond te ondersteunen bij het voortzetten van hun loopbaan in Nederland. We hebben een netwerk van mentoren, organiseren workshops en redactiebezoeken, maar ook bijzondere projecten zoals een fototentoonstelling met werk van gevluchte fotografen. Werk van de journalisten die bij ons zijn aangesloten wordt gepubliceerd op ons eigen platform, maar verschijnt ook bij andere media, waaronder de Groene Amsterdammer, AD en Trouw.

Over het traineeship

Het traineeship duurt een jaar (met kans op verlenging) en is opgedeeld in twee fases.

Fase 1 (6 maanden)
In deze periode werk je 8 tot 16 uur per week onder begeleiding van een van onze mentoren aan je eigen onderzoeksverhalen. Daarnaast treed je toe tot het team van RFG Newsroom, een leer-werktraject van een half jaar voor een kleine groep onderzoeksjournalisten. De voertaal van het Newsroom-project is Engels.

Verder word je onderdeel van onze redactie. Het betekent met name dat je meedenkt over onderwerpen en invalshoeken en deelneemt aan ons werkoverleg.

Fase 2 (6 maanden)
Na zes maanden intern bij RFG vervolg je het traineeship bij een externe (onderzoeks)redactie. Welke redactie dat is, hangt mede af van je eigen interesses en specialisme. Je draait vanaf dat moment mee met deze redactie, maar waar nodig biedt RFG begeleiding en coaching. Gedurende de gehele traineeship kun je deelnemen aan de activiteiten en netwerkevenementen van RFG.

Wat bieden wij?

Je wordt tijdens je traineeship begeleid door de projectmanager van RFG en door een van onze mentoren. Daarnaast werk je samen met onze redactiechef, medewerkers en freelancers. We vormen een klein kernteam met daaromheen een grote en zeer diverse pool van vrijwilligers en journalisten.

Het traineeship begint op 1 januari 2024, voor de duur van een jaar. Daarna is er kans op verlenging met een jaar, binnen de regeling. Je krijgt een freelance-overeenkomst van RFG voor 32 uur per week. De vergoeding bedraagt € 3.720 per maand.

We verwachten dat je minimaal 2 dagen per week op locatie werkt op het kantoor van RFG in Amsterdam.

Overige arbeidsvoorwaarden:

  • Tegemoetkoming in je reiskosten
  • Een laptop in bruikleen
  • Vergoeding voor aansluiting bij een broodfonds (een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid)

Wie zoeken wij?

  • De trainee die wij zoeken heeft ervaring als journalist in land van herkomst en/of maximaal drie jaar werkervaring in de Nederlandse journalistiek.
  • Je bent geïnteresseerd in onderzoeksjournalistiek en wil je daarin verder bekwamen.
  • Je beheerst het Nederlands minimaal op niveau B2 en Engels op een vergelijkbaar niveau.
  • Je woont in Nederland en kan in Nederland werken.
  • Je bent ZZP’er

Regeling Jong Talent

Deze vacature maakt deel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. De regeling is bestemd voor beginnende onderzoeksjournalisten die willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij het mediaplatform, de krant of de omroep waarmee het Fonds BJP samenwerkt, in dit geval RFG. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten samen met de andere deelnemers, zodat je ervaringen kunt uitwisselen en een breed netwerk van collega-onderzoeksjournalisten opbouwt.

Solliciteren kan tot en met 12 december. De gesprekken naar aanleiding van de sollicitaties worden gevoerd in de week van 18 – 22 december. Wil je meer informatie over het traineeship, dan kun je contact opnemen met Rob Hartgers, projectmanager. rob.hartgers@rfgmagazine.nl / 06 45 50 85 29

Als je reageert op deze vacature worden je contactgegevens gedeeld met het Fonds BJP. Voor meer informatie over de regeling kijk hier.