De jury van de Brusseprijs 2020 heeft vijf auteurs genomineerd voor de shortlist van het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. Er zijn bijna 200 titels ingestuurd. Meer dan voorgaande jaren, wat aansluit bij de trend dat non-fictie literatuur verder aan populariteit wint.
De jury zag dit jaar een rijke variëteit aan maatschappelijke onderwerpen voorbij komen, een variëteit die wordt weerspiegeld in de shortlist: de thema’s lopen uiteen van de grote invloed van digitale techniek tot aan migratie-problematiek. Ook valt het op dat grote maatschappelijke kwesties vaak vanuit een persoonlijke beleving voor het voetlicht worden gebracht.
De jury bestaat uit Saskia Belleman (rechtbankverslaggever van De Telegraaf), Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019).
De winnaar wordt op 13 juni bekend gemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. Vanaf morgen, 9 mei, interviewt Het Oog wekelijks een van de genomineerden. In De Groene Amsterdammer van 11 juni wordt de shortlist besproken.
De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant.
DE GENOMINEERDEN
- Huib Modderkolk – Het is oorlog, maar niemand die het ziet (Podium)
Een knap geschreven boek dat duidelijk maakt hoe via ict-technologie de tentakels van de geheime diensten ver in ons persoonlijk leven reiken.
- Pieter van Os – Liever dier dan mens (Prometheus)
De grote geschiedenis van vervolging en oorlog in het Europa van de twintigste eeuw wordt op prachtige wijze verteld aan de hand van een persoonlijk verhaal.
- Jeroen Smit – Het grote gevecht (Prometheus)
Een kundig opgebouwde reconstructie over de vergeefse poging van een topman om multinationals warm te laten lopen voor een duurzame toekomst.
- Brenda Stoter Boscolo – Het vergeten volk (Arbeiderspers)
Aangrijpend en dapper verhaal over de Jezidi’s, die door IS worden opgejaagd, vermoord, misbruikt en toch hun veerkracht niet verliezen.
- Ivo van Woerden – De vreemdeling in de tuin (Meulenhoff)
Het grote verhaal rondom migratie wordt zorgvuldig teruggebracht tot een menselijke geschiedenis waarbij naastenliefde en teleurstelling door elkaar lopen.